Klimaatverandering doet selenium slinken

Als gevolg van de opwarming van de aarde zal de hoeveelheid selenium in de grond slinken, waarschuwen onderzoekers. Dat is een probleem, want het element is een belangrijk onderdeel van de menselijke voeding.

  • Asian Development Bank CC BY-NC-ND 2.0 Mongoolse landbouwers moeten zich aanpassen aan het extreme weer veroorzaakt door de klimaatverandering Asian Development Bank CC BY-NC-ND 2.0

Selenium is als spoorelement essentieel voor de menselijke gezondheid, omdat het het lichaam beschermt tegen vrije radicalen. Maar uit eerdere studies bleek al dat de concentratie in onze voeding, onder meer in granen, afhankelijk is van de concentratie in de bodem.

Mondiale verdeling

Wetenschappers van Zwitserse, Duitse en Britse universiteiten en instituten brachten voor het eerst de mondiale verdeling van selenium in kaart op basis van datamining, waarbij ze gebruik maakten van datasets uit andere onderzoeken.

Ze kwamen zo tot zestien datasets voor periodes tussen 1994 en 2016, voor in totaal 33.241 meetpunten.

Uit de analyse in het tijdschrift PNAS blijkt dat de interactie tussen klimaat en bodem een erg belangrijke factor is in het regelen van de seleniumconcentratie. De belangrijkste variabelen daarbij zijn de neerslag en de droogte-index.

Gematigd klimaatscenario

De hoogste seleniumconcentraties werden gevonden in gebieden met gematigde neerslag en hoog kleigehalte, terwijl de laagste concentraties voorkomen in droge gebieden met een hoge zuurtegraad en laag kleigehalte.

Op basis van die vaststellingen modelleerden de wetenschappers de gemiddelde seleniumconcentraties voor de periode 1980 tot 1999 en dezelfde periode een eeuw later, van 2080 tot 2099.

Daaruit blijkt dat, bij een gematigd klimaatscenario, de seleniumconcentraties toenemen in delen van Australië, China, India en Afrika. Maar daartegenover staat dat in 66 procent van het wereldwijde landbouwareaal de concentraties zullen dalen, met name in Europa, Zuid-Amerika, de VS en Zuidelijk Afrika.

Die verliezen kunnen gevolgen hebben voor de volksgezondheid, waarschuwden de onderzoekers. Nu al kampt een miljard mensen met een lage inname van selenium.

Een mogelijke oplossing kan gevonden worden in meststoffen die verrijkt zijn met selenium. Dat gebeurt nu al in onder meer Finland.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.