Ksenia Sobtsjak, uitdager van Poetin: ‘Krim is niet van Rusland’

Ksenia Sobtsjak, voormalig televisiester en kandidaat voor de Russische presidentsverkiezingen in maart 2018, pakt in de eerste weken van haar campagne uit met de boodschap dat de Krim niet aan Rusland toebehoort. Geen nieuws hier, maar in haar thuisland valt ze wel uit de toon.

Evgeniy Isaev (CC BY 2.0)

 

‘Vanuit het standpunt van het internationale recht is de Krim Oekraïens grondgebied. We moeten het verdrag van Boedapest respecteren (dat de territoriale integriteit van Oekraïne garandeert en door Rusland mee werd ondertekend, nvdr) en overleg plegen over de bestemming van het schiereiland met alle buurlanden en internationale organisaties, en zonder militaire macht.’ Dat verkondigde Ksenia Sobtsjak tijdens haar eerste persconferentie en op haar populaire Instagram- en Facebookaccounts.

Het is een mening die je niet snel hoort in Rusland, dat de Krim in 2014 annexeerde na een betwist referendum. Het schiereiland verschijnt er binnenkort op het nieuwe biljet van 200 roebel, alsof het nooit anders is geweest.

Daarnaast riep Sobtsjak in haar eerste campagneweken op om politieke gevangenen zoals regisseur Kirill Serebrennikov en Memorial-directeur Joeri Dmitrijev vrij te laten. Ook stelde ze de hernieuwde bewondering voor Sovjetdictator Stalin aan de kaak: ‘Het is plots gewoon geworden om dat “dubbelzinnig” te noemen. ‘Ja, oké, er waren uitwassen, maar (…) Stalin kreeg Rusland in lompen, en liet ons achter als een nucleaire macht.’ Meer dan twee miljoen mensen werden vernietigd in de Stalinkampen. Daar is niets dubbelzinnigs aan.’

Verder liet Ksenia Sobtsjak zich vooral opmerken met haar weigering om huidig president Poetin rechtstreeks aan te vallen.

Geen kans

De 36-jarige Sobtsjak maakte naam als televisiester en socialite, en wordt al eens de “Russische Paris Hilton” genoemd. Haar vader, die overleed in 2000, geldt als de politieke mentor van Poetin. Zelf trad ze voor het eerst in de politieke schijnwerpers bij de protesten naar aanleiding van de doemaverkiezingen eind 2011.

Analisten zien Ksenia Sobtsjak als de “toegelaten protestkandidaat” en zijn het erover eens dat ze geen kans maakt.

Op 18 oktober maakte Sobtsjak bekend dat ze Poetin wil opvolgen. Het Kremlin liet weten dat haar kandidatuur ‘aan alle voorwaarden voldoet’. Om in maart effectief op het stembiljet te komen, moet ze nu 300.000 handtekeningen uit minstens veertig Russische regio’s verzamelen.

Analisten zien haar als de “toegelaten protestkandidaat” en zijn het erover eens dat ze geen kans maakt. De televisiester wil met de slogan “Sobtsjak tegen allen’ naar de kiezer trekken als stem van de liberale oppositie, maar ook die is verdeeld over haar kandidatuur. Oppositieboegbeeld Aleksej Navalny is door de autoriteiten uitgesloten van de presidentsverkiezingen; met haar deelname zou Sobtsjak die legitimeren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.