Kwart van oudere Japanse vrouwen leeft straks in armoede

jonathan Sare (CC BY-NC 2.0)

 

Het meer dan vijftig jaar oude pensioensysteem in Japan dateert uit een tijd toen de meeste vrouwen trouwden. Zodra ze kinderen kregen, bleven ze thuis om het huishouden te doen.

Vandaag zijn er veel meer ongetrouwde en gescheiden vrouwen. Die krijgen maar een fractie van het pensioen voor getrouwde vrouwen.

Ongeveer een kwart van de vrouwelijke senioren komt daardoor in de komende vijftig jaar al in de armoede terecht, voorspelt een studie in Frontiers in Physics. Voor ongetrouwde of gescheiden vrouwen loopt dat zelfs op tot 50 procent (tegenover 10 tot 20 procent van de getrouwde vrouwen en weduwen).

‘Zeker voor ongetrouwde en gescheiden vrouwen zal de sociale zekerheid niet meer werken

Van de mannelijke senioren belandt een tiende onder de armoedegrens.

Japan vergrijst razendsnel. Vandaag is al kwart van de bevolking ouder dan 65, tegen 2065 zal die groep 40 procent uitmaken van de totale bevolking.

‘Men verwacht dat Japanse samenleving in de nabije toekomst zeer oud zal zijn. De verarming van de bevolking is daarbij onze grootste zorg’, zegt hoofdauteur Seiichi Inagaki van de Internationale Universiteit voor Gezondheid en Welzijn in Japan.

‘Men gaat ervan uit dat veel oudere vrouwen met armoede zullen kampen, maar prognoses over hoe en waarom oudere vrouwen in armoede belanden, ontbraken tot nog toe. Deze studie levert de prognoses die antwoord bieden op deze vragen.’

Zeker voor ongetrouwde en gescheiden vrouwen zal de sociale zekerheid niet meer werken, besluit Inagaki uit de resultaten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.