Vooral Ecuador en Mexico krijgen zware klappen

Latijns-Amerika moet zich voorbereiden op “schok van historische proporties”

Richard Lewis / Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

 

Er wacht de Latijns-Amerikaanse economie een “schok van historische proporties” door de coronacrisis, zeggen experts in de financiële wereld.

Volgens de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) kan het bruto binnenlands product van de landen in Latijns-Amerika en de Caraïben dit jaar krimpen met 1,8 tot 5,5 procent.

De IDB ziet vier mogelijke krimpscenario’s: matig (-1,8 procent), sterk (-3 procent), ernstig (-3,9 procent) en extreem (-5,5 procent), afhankelijk van het onzekere gedrag van China en de Verenigde Staten, de belangrijkste handelspartners van de regio.

Ze zullen in ieder geval “een schok van historische proporties ondergaan”, zegt Eric Parrado, hoofdeconoom van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB).

Groter dan in 1983

Cepal schat dat werkloosheid en inkomensverlies als gevolg van de recessie het aantal armen in de regio van 186 miljoen naar 220 miljoen mensen kan brengen.

De Wereldbank verwacht een daling van 4,6 procent, een grotere daling dan in 1983, toen de economie tijdens de schuldencrisis met 2,5 procent kromp. In 2009, na de laatste grote financiële crisis, daalde het bbp met nauwelijks 1,9 procent.

De Economische Commissie voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (Cepal), eveneens een VN-instantie, schat dat werkloosheid en inkomensverlies als gevolg van de recessie het aantal armen in de regio van 186 miljoen naar 220 miljoen mensen kan brengen, op een totaal van 620 miljoen inwoners.

Volgens de Wereldbank krijgen vooral Ecuador en Mexico zware klappen, elk met een verlies van 6 bbp-punten, gevolgd door Argentinië (-5,2), Brazilië (-5), Peru (-4,7) , Chili (-3) en Colombia (-2); niet alle landen werden bestudeerd, onder meer Venezuela werd niet in de analyse meegenomen.

Venezuela verloor tussen 2013 en 2019 twee derde van zijn bbp, volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat voorspelt een nieuwe daling van 10 procent in 2020. Het lokale adviesbureau Ecoanalítica is van mening dat het Venezolaanse bbp dit jaar een kwart kan dalen door de pandemie en de daling van de olie-inkomsten.

Olie zal de economie van Guyana net aanzwengelen. Het is het enige land dat een sterke groei verwacht, tot wel 52 procent, omdat het dit jaar debuteert als een exporteur van ruwe olie.

Toerisme-industrie

De Caraïbische economieën, die op veel eilanden afhankelijk zijn van de toerisme-industrie, vrezen met maar liefst 20 procent te zullen krimpen, zegt Gaston Browne, de premier van Antigua en Barbuda.

“Veel gezinnen leven van dag tot dag. Ze hangen ook vaak af van geldzendingen, en ook die dalen nu snel.”

Volgens de Wereldbank zullen de economieën in de Zuidkegel (Argentinië, Chili en Uruguay) te lijden hebben onder de ineenstorting van de volumes en prijzen van de grondstoffen die het exporteert. De andere grote economie, Mexico, krijgt klappen door de daling van de olieprijzen in combinatie met de onderbreking van de productieketens met zijn grootste partner, de Verenigde Staten.

De IDB stelt voor “voorrang te geven aan investeringen in gezondheid om te voorkomen dat gezondheidsstelsels overbelast raken”, en tegelijk de meest kwetsbare gezinnen en bedrijven te ondersteunen, zegt Parrado.

Kwetsbare groepen

De Wereldbank vraagt de sociale programma’s uit te breiden om “de vele kwetsbare groepen te ondersteunen, de mensen die als gevolg van de lockdown hun inkomen hebben zien verminderen of verdwijnen”, zegt hoofdeconoom Martín Rama.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
“Veel gezinnen leven van dag tot dag. Ze hangen ook vaak af van geldzendingen, en ook die dalen nu snel. Regeringen staan voor de uitdaging om levens te beschermen en tegelijkertijd de economische gevolgen te beperken. Ze zullen tot een coherent beleid moeten komen op een schaal die zelden gezien is.”

In het nieuwe scenario, zeggen IDB-technici, “is het essentieel om de kostenefficiëntie te verbeteren zodat men de armen, de informele werknemers en de behoeftigen preciezer kan ondersteunen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.