Luchtvervuiling meten is een eitje

De luchtkwaliteit in de Belgische steden laat te wensen over. Het Ringlandfestival maakte dat laatst nog maar eens pijnlijk duidelijk. The Sensemakers, een groep innovatieve denkers, willen hier iets aan doen. Vanaf nu kan elke burger zelf de luchtkwaliteit in zijn straat meten, met een ei.

  • Smart Citizens (CC BY-SA 2.0) De AirQualityEggs is een vorm van nieuwe technologie waarbij elke burger de luchtkwaliteit in haar straat kan meten. Smart Citizens (CC BY-SA 2.0)
  • Smart Citizens (CC BY-SA 2.0) The Sensemakers willen zorgen dat de politici meer ondernemen tegen de luchtvervuiling. Smart Citizens (CC BY-SA 2.0)
  • Smart Citizens (CC BY-SA 2.0) Intussen zijn de AirQualityEggs al wereldwijd verspreid. Ook voor België zijn er data beschikbaar. Smart Citizens (CC BY-SA 2.0)

In 2012 staken studenten, ontwikkelaars en designers de koppen bij elkaar om de luchtvervuiling op de politieke agenda te zetten. Wanneer politici niet reageren, dan is er maar een oplossing: zelf iets doen, bottom-up. En zo was de AirQualityEgg geboren.

Data zijn de toekomst

De AirQualityEgg is een klein apparaat in eivorm waarin verschillende sensoren verborgen zitten. Deze sensoren meten twee stoffen op: NO2 en CO.

Volgens The Sensemakers tonen deze twee stoffen de stedelijke vervuiling het beste aan. De cijfers van de luchtvervuiling worden doorgestuurd naar een website waar de data openbaar worden gemaakt. Ook in België zijn er al verschillende cijfers opgemeten en gepubliceerd.

Als mensen zelf komen met cijfers over de luchtkwaliteit kunnen de politici hen niet langer negeren.

Het doel van de AirQualityEgg is op een eerste niveau cijfers bemachtigen over de luchtvervuiling in de straat, voor ieders deur.

De achterliggende reden is fundamenteler: The Sensemakers willen de democratie opnieuw versterken.

Als mensen zelf met cijfers komen aandraven over de luchtkwaliteit in elk dorp of elke stad kunnen de politici hen niet meer negeren.

Dit zorgt ervoor dat burgers mee kunnen discussiëren over de vervuiling en dat zij cijfers hebben waarmee zij hun discours sterker kunnen maken.

Smart Citizens (CC BY-SA 2.0)

De AirQualityEggs is een vorm van nieuwe technologie waarbij elke burger de luchtkwaliteit in haar straat kan meten.

Niet iedereen is helemaal overtuigd van de kwaliteit van de AQE’s. Critici beweren dat de data niet altijd even accuraat kunnen zijn. In tegenstelling tot een expert kan een technologisch ei, dat de koper zelf nog in elkaar moet knutselen geen kwaliteitsdata afleveren.

De mogelijk voor de burger om mee te stappen in het protest tegen luchtvervuiling, zou, met andere woorden, primeren boven de kwaliteit van de resultaten.

Het Internet der Dingen

De AQE is nog maar het begin van alle mogelijkheden waarbij inwoners van een land of stad via nieuwe technologie hun stem kunnen laten gelden.

Apparaten die in contact staan met elkaar en zo gegevens uitwisselen, zoals de AQE’s op hun website, zijn er intussen in overvloed. Denk maar aan de wearables, kleine computertjes rond de pols die elke stap registreren.

De connected cars verzenden, onder andere, sms’jes naar vrienden om aan te kondigen wanneer de automobilst precies zal aankomen.

Computers die door mensen bediend worden, zullen stilaan maar zeker uitsterven

Een ander voorbeeld waarbij burgers meer zelfbeschikking krijgen, is bijvoorbeeld Briar. Dankzij deze app kunnen journalisten, activisten en sociale groeperingen berichten verzenden zonder controle van derden.

Ook is er nog BuyPartisan, een Amerikaanse app waarbij elke burger zijn of haar product uit de supermarkt kan scannen om te weten te komen welke partij het product steunt.

De overkoepelende naam hiervoor is The Internet of Things of Het Internet der Dingen. Computers die door mensen bediend worden, zullen stilaan maar zeker uitsterven.

Alledaagse voorwerpen, zoals auto’s of ijskasten, worden een entiteit op zich en kunnen communiceren met personen en andere objecten via een groot netwerk. Een nog geavanceerdere technologie kondigt zich aan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.