Luchtvervuiling verlaagt geboortegewicht

  • Jens Schott Knudsen (CC BY-NC 2.0) Smog in Beijing Jens Schott Knudsen (CC BY-NC 2.0)

Baby’s hebben een grotere kans op een te laag geboortegewicht als hun moeder tijdens de zwangerschap is blootgesteld aan luchtvervuiling. Dat blijkt uit een omvangrijke studie in Londen bij meer dan een half miljoen baby’s.

Eerdere studies toonden al een link aan tussen luchtvervuiling en onder meer complicaties in de zwangerschap en kinderziekten. Nu blijkt er ook een verband met het geboortegewicht.

Wetenschappers van het Imperial College Londen onderzochten het geboortegewicht van 540.365 kinderen die tussen 2006 en 2010 geboren werden in Londen. Ze vergeleken die cijfers met de blootstelling van de moeder aan luchtvervuiling uit het verkeer, zoals stikstofdioxide en fijnstof, en geluidsvervuiling.

Fijnstof

Uit hun conclusies, die verschenen in het British Medical Journal, blijkt dat vervuiling, met name door fijnstof, de kans op een te laag geboortegewicht met 2 tot 6 procent doet stijgen.

‘Uit onze studie blijkt dat een klein maar significant deel van de geboorten met een te laag gewicht rechtstreeks in verband is te brengen met luchtvervuiling, met name fijnstof uit wegverkeer’, zegt Mireille Toledano, arts en hoofdauteur van de studie. ‘Baby’s met een te laag geboortegewicht lopen een hoger risico op overlijden in hun eerste maand, maar ook op aandoeningen later in hun leven, waaronder hart- en vaatziekten.’

Unicef

De Londense studie komt bijna gelijktijdig met een rapport van de VN-kinderrechtenorganisatie Unicef. Dat stelt dat bijna 17 miljoen baby’s jonger dan een jaar leven in regio’s waar de luchtvervuiling minstens zes keer groter is dan wat als gezond wordt geacht. De meeste van die kinderen – 12 miljoen – leven in Azië.

‘Die vervuiling tast niet alleen de longen van die kinderen aan, maar kan ook hun ontwikkelende hersenen – en dus hun toekomst – permanent schaden’, zegt Unicef-directeur Anthony Lake. ‘Die kinderen beschermen komt niet alleen hen ten goede, maar ook de samenleving, dankzij lagere gezondheidskosten, hogere productiviteit en een veiligere, schonere leefomgeving voor iedereen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2789   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2789  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.