Luchtvervuiling veroorzaakt miljoenen diabetesgevallen

Smog in Delhi, India
Mark Danielson CC BY-NC 2.0
Niet alleen gebrek aan beweging en een slecht dieet kunnen oorzaken zijn van diabetes, maar ook de uitstoot van fijnstof door auto’s en industrie. Dat verband is al vaker gelegd, maar in deze studie in The Lancet, de grootste in haar soort tot nu toe, hebben de wetenschappers uitgezocht hoeveel diabetesslachtoffers deze vervuiling veroorzaakt.
Hiervoor volgden ze 1,7 miljoen Amerikaanse veteranen gedurende bijna tien jaar. De gezondheidsdata van deze veteranen werd vergeleken met gegevens over luchtkwaliteit in de VS.
PM2.5-fijnstof
Landen met veel luchtvervuiling, zoals Pakistan, India en China, hebben volgens de onderzoekers ook veel aan vervuiling gerelateerde diabetesgevallen.
Landen met veel luchtvervuiling, zoals Pakistan, India en China, hebben volgens de onderzoekers ook veel aan vervuiling gerelateerde diabetesgevallen. In de VS, waar de lucht relatief schoon is, zou luchtvervuiling jaarlijks 150.000 gevallen van diabetes veroorzaken.
Volgens de studie begint een hoger risico op diabetes al als de concentraties PM2.5-fijnstof hoger zijn dan 2,4 microgram per kubieke meter. Die bevinding sluit aan bij andere recente data die erop wijzen dat fijnstof zelfs bij lage concentraties al schadelijke gezondheidsgevolgen kan hebben.
De Europese limiet voor PM2.5 is 25 microgram per kubieke meter. De Wereldgezondheidsorganisatie hanteert een strengere limiet, namelijk 10 microgram per kubieke meter.

Nu je hier toch bent
Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.
Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.
Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.
Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.
Lees ook
-
Nieuws
-
Interview
-
Opinie
-
Column
-
Reportage
-
De Ontwikkelaars