Partij van Evo Morales opnieuw aan zet

Luis Arce wordt de nieuwe president van Bolivia (en dit staat op zijn agenda)

Casa de América (CC BY-NC-ND 2.0)

De verkiezingen zondag in Bolivia leverden een overtuigende overwinning voor de socialistische MAS op, met meer dan de helft van de stemmen voor Luis Arce, die onder Evo Morales minister van Economie was. Dat de verkiezingen op deze manier plaatsvonden wijst op een uitzonderlijke prestatie van het Boliviaanse volk. Maar de nieuwe president staat voor veel uitdagingen, van het aanpakken van de gezondheidscrisis tot het verzoenen van een gepolariseerde maatschappij.

Zeven miljoen Bolivianen trokken gisteren naar de stembus, wat in het land verplicht is. Ondanks de gepolariseerde politieke situatie en de gespannen voorgeschiedenis van deze verkiezingen, is de stembusgang verlopen zonder veel incidenten.

Een voorlopige maar algemeen erkende uitslag toont een expliciete overwinning voor de MAS (Movimiento Al Socialismo), de partij van Evo Morales. Hij was van 2006 tot 2019 president van het land.

Op de officiële resultaten is het nog even wachten, maar presidente Jeanine Añez en ex-president Tuto Quiroga van de oppositie feliciteerden Luis Arce van de MAS al als nieuwe president van Bolivia.

Een overtuigende overwinning

De voorlopige telling kent 53 procent van de stemmen toe aan voormalig minister van Economie Luis Arce, die hiermee een grote voorsprong heeft op opvolger Carlos Mesa van Comunidad Ciudadana, die op ongeveer 30 procent van de stemmen kon rekenen. Creemos, de alliantie van Fernando Camacho, strandt op iets meer dan 14 procent.

Ook in de senaat zou MAS een meerderheid behalen, zij het geen tweederdemeerderheid zoals nu het geval is. 19 zetels zouden naar MAS gaan, 13 naar Comunidad Ciudadana en 4 naar Creemos. Voor de zetelverdeling in het parlement is het wachten op de finale uitslag.

Een overwinning van de democratie

De verkiezingsuitslag, net als het feit dát de verkiezingen plaatsvonden en dat de uitslag in een serene sfeer snel werd erkend, is zonder meer een overwinning voor de democratie en een uitzonderlijke prestatie van het Boliviaanse volk, van links en rechts.

Dit is een overwinning voor de democratie en wijst op een uitzonderlijke prestatie van het Boliviaanse volk.

Toen de verkiezingen van oktober vorig jaar uitdraaiden op chaos en geweld en Evo Morales het land ontvluchtte, nam Jeanine Añez over als interim-president met als doel zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen te organiseren.

Het is anders gelopen: De regering-Añez overschreed haar bevoegdheden als overgangsregering en ontketende een heksenjacht op medewerkers van de partij MAS. Vervolgens greep de regering-Añez de COVID-19-pandemie aan om nieuwe verkiezingen op de lange baan te schuiven.

Uiteindelijk werd een verkiezingsdatum afgedwongen door manifestaties van de bevolking die de regering onder druk zette. De regering-Añez boette steeds meer in aan legitimiteit omwille van haar ondeskundige aanpak van de pandemie en de hiermee gepaard gaande corruptieschandalen.

Op de agenda

MAS was in Bolivia aan de macht van januari 2006 tot november 2019. Gedurende die jaren heeft het land zonder meer een metamorfose ondergaan, in positieve en negatieve zin. In positieve zin: Bolivia is een plurinationaal land, de numeriek overwegende inheemse bevolking valt niet langer te negeren en eist vandaag inspraak.

Maar Evo Morales, zelf een inheemse Boliviaan, heeft niet altijd bijgedragen aan de eenheid van het land en van de inheemse beweging. Bolivia is intussen uitermate gepolariseerd en de sociale bewegingen zijn versplinterd. De inheemse bewegingen namen al afstand van Morales.

De nieuwe MAS-leiders hebben baat bij grondige zelfkritiek om vervolgens de zware agenda aan te pakken die op hen wacht. Er is de gezondheidscrisis: Bolivia is bijzonder zwaar getroffen door corona; de economische crisis: 80 procent van de bevolking werkt in de informele economie die door de pandemie onder druk staat; een sociale crisis, omwille van de extreme spanningen van het afgelopen jaar, en een groeiende milieucrisis, met de bosbranden in het oosten en de druk van de agro-industrie als meest bekende symptomen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.