Welzijn en milieu moeten centraal staan

Meer dan miljoen handtekeningen voor groen economisch herstel in Europa

Gerd Altmann / Pixabay

Zowat 1,2 miljoen mensen en honderd milieuorganisaties in heel Europa roepen de Europese Unie op om haar economie te herstarten met het grootste groene investeringsplan dat de wereld ooit heeft gezien.

Vandaag (vrijdag 15 mei) doet het Europees Parlement uitspraak over het EU-Herstelfonds en de zevenjarenbegroting, in aanloop naar het langverwachte voorstel van de Europese Commissie volgende week. 

Al meer dan 1,2 miljoen mensen van over de hele wereld hebben zich aangesloten bij online campagnes van Avaaz, WeMove Europe en SumOfUs die pleiten voor een ambitieus, groen herstel in Europa. 

Daarnaast heeft de Green 10-coalitie van milieuorganisaties een oproep georganiseerd die Europa oproept tot een groen, gezond en rechtvaardig herstel via een fonds dat honderden miljarden investeert in woningrenovaties, het opschalen van hernieuwbare energie, stimulansen voor openbaar vervoer en schone mobiliteit, en het herstel van natuurlijke habitats. 

De milieugroepen benadrukken dat alle herstelplannen het welzijn van mensen centraal moeten stellen, sociale voordelen moeten opleveren en de rechten van werknemers moeten beschermen. 

Schoon herstel

De ngo’s en ondertekenaars van de petities waarschuwen dat de EU en nationale regeringen in hun reddingsplannen geen vervuilende industrieën mogen redden. Elke stimuleringsinvestering zou afgestemd moeten zijn op sociale, milieu- en klimaatdoelstellingen, zeggen ze.  

‘De COVID-19-crisis leert ons dat voorkomen beter is dan genezen’

Daarnaast moet de EU in haar nieuwe begroting meer aandacht geven aan milieubescherming, door ten minste 50 procent te besteden aan klimaat en milieu en alle subsidies voor fossiele brandstoffen uit te sluiten. 

Moment van de waarheid

‘De COVID-19-crisis leert ons dat voorkomen beter is dan genezen’, zegt Wendel Trio, directeur van Climate Action Network (CAN) Europe. ‘Handelen om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen is de beste manier om Europa en de wereld uit deze economische situatie te halen, op een manier die burgers en economieën beschermt tegen toekomstige schokken. En een ambitieus klimaatbeleid is een garantie dat het stimuleringspakket het meeste waar voor zijn geld krijgt.’

‘Dit is het Europese moment van de waarheid’, zegt William Todts, directeur van de ngo Transport & Milieu. ‘We willen dat de Commissie het grootste groene stimuleringsplan voorstelt dat de wereld ooit heeft gezien. Dit is de enige manier om Europa bij elkaar houden en sterker, gezonder en groener uit deze crisis komen.’

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2751   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift