‘De Europese analyse van het Unicefrapport tekent een grimmig beeld’

Mentale gezondheid van kinderen gaat erop achteruit

Oscar Keys / Unsplash (CC0)

Negen miljoen 10 tot 19-jarigen in Europa hebben een psychische aandoening. Angst en depressie spelen in de helft van de gevallen een rol.

Het is niet goed gesteld met het mentaal welzijn van kinderen en jongeren in Europa. Dat zegt Unicef in een nieuw onderzoek dat vrijdag in Brussel werd voorgesteld door oningin Mathilde.

Unicef noemt het vrijdag verschenen rapport eentje dat ‘de alarmbellen zou moeten doen afgaan in de Europese hoofdsteden’. Zelfmoord blijkt de op een na belangrijkste doodsoorzaak onder jongeren in Europa. Alleen verkeersongevallen eisen meer levens van mensen tussen 15 en 19 jaar oud.

Het rapport is een Europese analyse van de Unicef-publicatie ‘The State of the World’s Children Report: On My Mind’. Uit het onderzoek naar de geestelijke gezondheid en het welzijn van kinderen en jongeren in Europa blijkt dat veel jongeren gebukt gaan onder stress.

Negen miljoen 10 tot 19-jarigen in Europa hebben een psychische aandoening. Angst en depressie spelen in de helft van de gevallen een rol.

‘De COVID-19-pandemie heeft een aantal factoren aan het licht gebracht die onze geestelijke gezondheid in gevaar brengen: isolement, spanningen binnen het gezin, inkomensverlies’, zei koningin Mathilde vandaag bij de presentatie van de EU-studie in Brussel. ‘Al te vaak zijn kinderen en jongeren hiervan de dupe. We moeten tijd, moeite en engagement investeren in de versterking en verbetering van onze gezondheids- en sociale stelsels om ieder kind toegang te geven tot geestelijk welzijn en een gelukkige jeugd.’

Aanbevelingen van Europa

Volgens de cijfers kampt 19 procent van de Europese jongens tussen 15 en 19 jaar met geestelijke gezondheidsproblemen. Voor meisjes in dezelfde leeftijdscategorie is dat 16 procent. In België bedraagt dit cijfer gemiddeld 16 procent voor zowel jongens als meisjes. In Nederland zit dat percentage voor beide groepen rond 18 procent.

Negen miljoen 10 tot 19-jarigen in Europa hebben een psychische aandoening. Angst en depressie spelen in de helft van de gevallen een rol.

‘De Europese analyse tekent een grimmig beeld, maar biedt ook een aantal zeer duidelijke aanbevelingen’, zegt Geert Cappelaere, de vertegenwoordiger voor Unicef bij de Europese Unie. ‘Er zijn duidelijke interventies die nationale regeringen, EU-instellingen, gezinnen en scholen kunnen doen. Daarop moeten wij onze aandacht richten’, zegt hij.

Meer aandacht, meer middelen

Naast investeringen in kinderopvang van goede kwaliteit, opvoedingsondersteuning en gezinsvriendelijke maatregelen in alle sectoren, identificeert Unicef vijf prioritaire maatregelen voor de Europese instellingen en landen.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
Zo moet de toegang voor kwetsbare groepen tot geestelijke gezondheidszorg makkelijker verlopen, kunnen digitale en onlinetechnologieën worden bekeken om lacunes in de toegang tot geestelijke gezondheidssteun te verkleinen en kunnen scholen programma’s aanbieden om te sensibiliseren en de emotionele vaardigheden van adolescenten te vergroten. Verder is er nood aan meer middelen voor geestelijke gezondheid en gerichte acties over psychosociaal welzijn in de officiële ontwikkelingshulp om bevolkingsgroepen die door noodsituaties zijn getroffen te helpen.

Wie vragen heeft over zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.