Mexico stoot gevaarlijk veel methaan uit

Door de exploitatie van schaliegas stoot Mexico steeds meer methaan uit. Dat gas is schadelijker dan CO2.

Matthew Rutledge (CC BY 2.0)

 

De Mexicaanse overheid veilt momenteel licenties voor de commerciële exploitatie van 24 olie- en gasvelden. Daar zitten voor het eerst schalievelden bij. ‘Schaliegas is het laatste wat men nog kan ontginnen na de exploitatie van makkelijk toegankelijke velden’, zegt Luca Ferrari, onderzoeker van het Centrum voor Aardwetenschappen aan de Nationale Autonome Universiteit van Mexico (UNAM).

Klimaatakkoord van Parijs

Schaliegas zit in schalie, een gesteente, opgeslagen. Om het gas eruit te krijgen moet het gesteente ondergronds eerst gescheurd worden, het zogenaamde fracken. Daarbij worden water, zand en chemicaliën in de bodem gepompt. Steeds meer studies wijzen op grote nadelen.

Die stijgende methaanuitstoot brengt zelfs Mexico’s doelstellingen binnen het klimaatakkoord van Parijs in het gedrang.

Bij de productie van schaliegas komt onder meer methaan vrij, een broeikasgas dat veel schadelijker is dan het broeikasgas CO2. ‘Er zijn hogere economische, milieu- en energiekosten’, zegt Ferrari. ‘Het is bijna onmogelijk dat een put niet vervuilt.’

Die stijgende methaanuitstoot brengt zelfs Mexico’s doelstellingen binnen het klimaatakkoord van Parijs in het gedrang.

Volgens de Amerikaanse overheid heeft Mexico de zesde grootste schaliegasvoorraad ter wereld (na China, Argentinië, Algerije, de VS en Canada). Voor schalieolie staat het op de zevende plaats.

‘De bestaande regulering is gebaseerd op best practices, maar men heeft de filosofie van milieubescherming verlaten’, zegt Ramón Torres, onderzoeker in het Programma voor Ontwikkelingsstudies van de UNAM. ‘Het is onvoorzichtig om de velden te veilen zonder in een evaluatie van de milieu- en sociale impact te voorzien.’

In maart heeft het Agentschap voor Veiligheid, Energie en Milieu een pakket bepalingen uitgevaardigd over de exploitatie en extractie van niet-conventionele reserves. Risico’s, volgens het agentschap, zijn onder meer het lekken van frackingvloeistof, het verhoogde waterverbruik en de vervuiling door methaanlekken.

Stijgende uitstoot

Volgens de organisatie CartoCrítica heeft staatsoliebedrijf Pemex sinds 2003 in minstens 924 boorputten de frackingtechniek gebruikt.

Van 2012 tot 2014 steeg de methaanuitstoot van staatsoliebedrijf Pemex met 329 procent, naar 465.956 ton, vermoedelijk veroorzaakt door het toenemende afblazen en affakkelen van gas.

Van 2012 tot 2014 steeg de methaanuitstoot van Pemex met 329 procent, naar 465.956 ton, vermoedelijk veroorzaakt door het toenemende afblazen en affakkelen van gas.

Volgens Ferrari moet Mexico eerst en vooral dat afblazen vermijden. Daar zijn investeringen voor nodig.

Torres en Ferrari zeggen beiden dat het schaliegas niet zal volstaan om aan de binnenlandse vraag te voldoen. ‘Het volume dat in aanmerking komt, is beperkt en onvoldoende’, zegt Torres. Berekeningen van Ferrari geven aan dat het schaliegas slechts gedurende tien maanden aan de binnenlandse vraag kan voldoen.

In 2014 begon Mexico met de hervorming van zijn energiesector. Ook de privésector kon voortaan olie en gas winnen, verwerken en verkopen, en ook elektriciteit opwekken en verkopen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.