Migranten in België sturen jaarlijks 2 tot 5 miljard euro naar huis

Belgische migranten sturen elk jaar zo’n 2 tot 5 miljard euro naar familie en kennissen in hun land van herkomst, blijkt uit onderzoek van 11.11.11 en de KULeuven. Vaak zijn ze zich niet bewust dat ze daarvoor veel te hoge transferkosten betalen.

Foto: AMISOM Public Information (CC0 1.0)

Een Somalische geldwisselaar inspecteert een bankbiljet in de hoofdstad Mogadishu. In de hoorn van Afrika zijn miljoenen mensen afhankelijk van het geld dat ze opgestuurd krijgen van familieleden uit het buitenland.

Veel migranten sturen familie of kennissen in hun land van herkomst geld toe. Die zogenaamde ‘remittances’ lopen wereldwijd op tot enorme bedragen: zo’n 429 miljard euro per jaar. Dat is drie keer het bedrag dat rijke landen besteden aan ontwikkelingshulp.

De Nationale Bank schat dat er vanuit België zo’n 508 miljoen euro naar huis wordt gestuurd, de Wereldbank houdt het op 1,5 miljard. Maar in werkelijkheid ligt dat bedrag nog hoger, blijkt uit het onderzoek van 11.11.11 in samenwerking met het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving aan de KULeuven: 2 tot 5 miljard euro.

Hoge kosten

Uit het onderzoek blijkt ook dat er vaak hoge transferkosten worden aangerekend, zeker als er relatief kleine bedragen worden overgemaakt. Afhankelijk van het doelland kunnen die oplopen tot meer dan 15%.

Nochtans blijkt uit alle studies dat de transfers een belangrijke rol spelen in het drukken van de armoedecijfers. De Verenigde Naties pleiten dan ook voor een wereldwijde verlaging van de kosten naar 3%.

Daar zijn we in België nog lang niet, mede door de monopolieposities van de grote transferbedrijven en door een gebrek aan transparantie in de markt. 11.11.11 pleit er dan ook voor om de geldstroom beter in kaart te brengen.

Vergelijken

Op korte termijn moet ook werk gemaakt worden van lagere transferkosten, zegt de organisatie. Het gaat immers om aanzienlijke bedragen: zelfs bij een lage kost van 5% op de laagste schatting van 2 miljard gaat het over minimum 100 miljoen euro per jaar: geld dat de families in de thuislanden mislopen.

De organisatie stelt een vergelijkingssite voor, zodat migranten vrij kunnen kiezen en de prijs kunnen drukken. In Italië zorgde zo’n vergelijkingssite na introductie voor een halvering van de kosten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.