Correct en consistent condoomgebruik kan soa's voorkomen

Miljoen seksueel overdraagbare aandoeningen per dag

kerryank/Pixabay

 

Dagelijks worden meer dan een miljoen mensen besmet met een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die gemakkelijk voorkomen had kunnen worden door enkele eenvoudige maatregelen.

Elke dag worden meer dan een miljoen mensen tussen 15 en 49 jaar besmet met een van deze seksueel overdraagbare infecties: chlamydia, gonorroe, trichomoniasis en syfilis. Dit komt neer op meer dan 376 miljoen nieuwe gevallen per jaar.

De cijfers werden afgelopen week vrijgegeven door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Wake-up call

“We zien een betreurenswaardig gebrek aan vooruitgang in de strijd tegen de verspreiding van seksueel overdraagbare aandoeningen wereldwijd”, zegt arts Peter Salama, directeur Universal Health Coverage bij de WHO. “Dit is een wake-up call om een gezamenlijke inspanning te leveren en ervoor te zorgen dat iedereen overal toegang heeft tot de diensten die nodig zijn om deze slopende ziektes te voorkomen en te behandelen.”


Het onderzoek toont aan dat in 2016 onder mannen en vrouwen tussen 15 tot 49 jaar 127 miljoen nieuwe gevallen van chlamydia bij kwamen, 87 miljoen van gonorroe, 6,3 miljoen van syfilis en 156 miljoen van trichomoniasis.

Resem aandoeningen

Deze soa’s beïnvloeden de gezondheid van volwassenen en kinderen wereldwijd. Als ze niet worden behandeld, kunnen ze leiden tot een resem aan ernstige neurologische en cardiovasculaire aandoeningen, onvruchtbaarheid, buitenbaarmoederlijke zwangerschap, doodgeboorten en een verhoogd risico op hiv. Ze worden ook geassocieerd met significante niveaus van stigmatisering en huiselijk geweld.

Syfilis alleen veroorzaakte naar schatting 200.000 miskramen en sterfgevallen bij pasgeborenen in 2016, waardoor het wereldwijd een van de belangrijkste oorzaken van babysterfte is.

1 op 25

Volgens de WHO is er sinds de laatste gepubliceerde gegevens in 2012 geen substantiële daling van nieuwe infecties te melden. Gemiddeld heeft wereldwijd ongeveer 1 op de 25 mensen ten minste één van deze aandoeningen.

Soa’s verspreiden zich voornamelijk door onbeschermd seksueel contact, inclusief vaginale, anale en orale seks. Chlamydia, gonorroe en syfilis kunnen ook worden overgedragen tijdens de zwangerschap en de bevalling; syfilis ook door contact met geïnfecteerd bloed.

Soa’s kunnen worden voorkomen door veilige seks, waaronder correct en consistent condoomgebruik. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.