Groeivertraging in China

Minder geld voor hernieuwbare energie in groei- en ontwikkelingslanden

Adolfo Cj / Pixabay

 

Nieuwe investeringen in hernieuwbare energiebronnen zijn sterk gedaald in 2018 in groei- en ontwikkelingslanden. De belangrijkste reden is een vertraging in China.

De cijfers zijn afkomstig uit het jaarlijkse Climatescope-rapport van Bloomberg New Energy Finance (BNEF), dat de energiemarkten in 104 landen onder de loep neemt. Het rapport stelt dat groei- en ontwikkelingslanden evolueren naar een schonere energieproductie, maar dat absoluut niet snel genoeg doen om de klimaatverandering te temperen.

Steenkool is in de 104 groei- en ontwikkelingslanden goed voor 47 procent van de elektriciteitsproductie.

Op het vlak van nieuw geïnstalleerde capaciteit waren wind- en zonne-energie dominant in 2018. Maar naar hoeveelheid stroom die die nieuwe capaciteit zal genereren, winnen fossiele brandstoffen. Dat komt omdat centrales op fossiele brandstoffen op een meer constante manier stroom kunnen genereren dan hernieuwbare energiebronnen. 

Tegelijk steeg het volume aan stroom dat opgewekt is met steenkool tot 6.900 terawattuur in 2018, een stijging met zo’n 500 terawattuur. Steenkool is in de 104 groei- en ontwikkelingslanden goed voor 47 procent van de elektriciteitsproductie.

China

China speelt een hoofdrol in de trends in 2018, als grootste CO2-uitstoter ter wereld en tegelijk de grootste markt voor hernieuwbare energieproductie. Investeringen in hernieuwbare energie daalden er van 122 miljard in 2017 naar 86 miljard in 2018. 

De daling beperkt zich niet enkel tot China. Ook in India en Brazilië daalden de investeringen in hernieuwbare stroomproductie met respectievelijk 2,4 en 2,7 miljard dollar. 

Over alle groei- en ontwikkelingslanden in de studie heen daalden de investeringen tot 133 miljard, dat is lager dan 2017 en zelfs 2015. Maar de absolute cijfers in dollars geven een vertekend beeld, omdat wind- en zonne-energie ook steeds goedkoper worden. 

Ontgoochelend 

‘De resultaten van de Climatesope zijn ontegensprekelijk ontgoochelend’, zegt Luiza Demôro van BNEF. ‘Maar met uitzondering van de grootste landen zien we toch een aantal belangrijke en positieve ontwikkelingen, met name wat nieuw beleid en investeringen betreft.’

‘De transitie van steenkool naar schonere energie is ook in ontwikkelingslanden bezig’

Met uitzondering van China, India en Brazilië stegen de investeringen van 30 miljard in 2017 naar 34 miljard in 2018. Vooral Vietnam, Zuid-Afrika, Mexico en Marokko zijn koplopers, met een gezamenlijke investering van 16 miljard.

Ondanks de piek in stroomproductie uit steenkool worden elk jaar minder nieuwe steenkoolcentrales gebouwd. Waar in 2015 nog voor 84 gigawatt aan nieuwe steenkoolcapaciteit werd gebouwd, daalde dat cijfer tot 39 gigawatt in 2018. China is goed voor naar schatting twee derde van die terugval.

‘De transitie van steenkool naar schonere energie is ook in ontwikkelingslanden bezig’, zegt Ethan Zindler van BNEF. “Maar het is zoals een grote olietanker draaien: er is tijd voor nodig.”
 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.