Minder kinderen sterven aan diarree

Het aantal kinderen dat sterft aan diarree is in tien jaar tijd met meer dan een derde gedaald. Toch blijft de impact erg groot: diarree doodt nog jaarlijks een half miljoen kinderen jonger dan vijf jaar, blijkt uit een studie in The Lancet.

(CC BY 2.0)

 

Uit de studie blijkt dat diarree nu de vierde belangrijkste doodsoorzaak is bij kinderen, verantwoordelijk voor 8,6 procent van alle overlijdens bij baby’s en kleuters.

‘Diarree treft jonge kinderen extra hard’, zegt Ali Mokdad van het Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) aan de Universiteit van Washington. ‘Ondanks de veelbelovende daling in de mortaliteit, kan de vernietigende impact niet genegeerd worden. Er moet snel en blijvend actie worden ondernomen om ontwikkelingslanden te helpen dit probleem op te lossen via een betere gezondheidszorg.’

Half miljoen kinderen

De studie schat dat er in 2015 overal ter wereld 2,39 miljard gevallen van diarree voorkwamen, waarvan 957,5 miljoen bij kinderen jonger dan vijf jaar. De aandoeningen leiden tot 1,31 miljoen overlijdens, waarvan 499.000 bij kinderen.

Het sterftecijfer is aanzienlijk teruggedrongen, met 20,8 procent en 34,3 procent bij kinderen. Maar de ziekte zelf laat zich moeilijker aanpakken, en is in dezelfde periode met 5,9 procent verminderd, bij kinderen met 10,4 procent.

Niger en Tsjaad kennen de hoogste mortaliteit: jaarlijks kost diarree er het leven van respectievelijk 485 en 594 op 100.000 kinderen. In absolute cijfers staan India en Nigeria bovenaan de lijst: samen vertegenwoordigen ze 42 procent van alle overlijdens bij kinderen in 2015.

Diarree komt vooral voor in ontwikkelingslanden waar er minder toegang is tot zuiver drinkwater, de sanitatie gebrekkig is en medische zorg vaak niet voorhanden. Maar ook in rijke landen leidt het vaak tot ziekenhuisopname.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.