Gebrek aan kennis werkt risicovol gedrag in de hand

Mobiele app wil taboe op seksualiteit in Guinee doorbreken

PxHere / Luis Erharter (CC0)

In Guinee zijn er taboes op en sociale regels over seksualiteit, en die staan de seksuele voorlichting en communicatie tussen verschillende generaties in de weg.

Een nieuwe mobiele applicatie moet helpen om de kennis over seks en seksuele gezondheid onder Guinese vrouwen en jongeren te vergroten. De app wordt mede met de hulp van het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel gelanceerd.

‘Wat kan ik doen om niet ongewenst zwanger te raken?’, ‘Wat zegt de Guineese wet over abortus?’ en ‘Wat is een kindhuwelijk?’ De app Kouyé wil snelle antwoorden bieden op vragen over seksuele gezondheid en de kennis over seks bij Guinese vrouwen en jongeren verbeteren.

In Guinee zijn er vaak taboes op en sociale regels over seksualiteit, en die staan de seksuele voorlichting en communicatie tussen de generaties in de weg.

In Guinee zijn er vaak taboes op en sociale regels over seksualiteit, en die staan de seksuele voorlichting en communicatie tussen de generaties in de weg. Hierdoor circuleert onjuiste informatie en is er maar matig toegang tot diensten voor seksuele en reproductieve gezondheid.

Dat gebrek aan kennis werkt risicovol gedrag zoals vroege en onbeschermde seks in de hand, met ongewenste zwangerschappen en besmetting met seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) tot gevolg.

Kiekeboe

‘Net omdat seksualiteit een taboe is in Guinee, vinden jongeren moeilijker informatie’, zegt expert Digitalisering Hannah Van Den Berghe vanuit Conakry, de hoofdstad van het land. ‘We willen dit met deze eenvoudige en toegankelijke applicatie verbeteren.’

De applicatie draagt de naam Kouyé. Dat betekent ‘kiekeboe’ en verwijst naar het spel verstoppertje en op die manier ook naar het taboe rond seksualiteit in Guinee. De app beantwoordt een hele reeks vragen over seksualiteit die jongeren bezighouden. Er is ook informatie te vinden over zwangerschap en ziektes en via het forum kan kennis worden uitgewisseld.

Het project wordt gefinancierd door de EU en Enabel, samen met het Guinese ministerie voor volksgezondheid en het Duitse ontwikkelingsagentschap GIZ. Met de app en een bijhorende website willen de partners dit jaar minstens tienduizend Guinese jongeren bereiken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.