Elke twee minuten sterft er ergens ter wereld een vrouw tijdens de zwangerschap of de bevalling

Moedersterfte neemt licht af

Dominic Chavez / World Bank (CC BY-NC-ND 2.0)

Volgens een nieuwe schatting van de Verenigde Naties is de moedersterfte wereldwijd lichtjes afgenomen. Echt reden tot juichen is er niet, want nog steeds sterven er 287.000 vrouwen per jaar tijdens de zwangerschap of de bevalling. 

Elke twee minuten sterft er ergens ter wereld een vrouw tijdens de zwangerschap of de bevalling. Het VN-rapport Trends in moedersterfte houdt sinds 2000 het aantal moedersterfgevallen op nationaal, regionaal en mondiaal niveau bij. 

Uit die cijfers blijkt dat er in 2020 naar schatting 287.000 moedersterfgevallen waren. Dit is slechts een lichte daling ten opzichte van de 309.000 overlijdens in 2016, toen de VN-doelen voor duurzame ontwikkeling (SDG’s) van kracht werden. De SDG’s schrijven voor om moedersterfte tegen 2030 te herleiden tot minder dan 70 overlijdens per 100.000 levend geboren baby’s. 

De aanzienlijke vooruitgang die op dat vlak tussen 2000 en 2015 werd geboekt, blijkt daarna grotendeels tot stilstand gekomen of werd in sommige gevallen zelfs omgekeerd, stelt het rapport. 

Afrika ten zuiden van de Sahara

‘Hoewel zwangerschap een tijd van immense hoop en positiviteit zou moeten zijn voor vrouwen, is het tragisch genoeg nog steeds een schokkend gevaarlijke ervaring voor zij die geen toegang hebben tot degelijke en respectvolle gezondheidszorg’, zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus, de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). 

In de regio Europa en Noord-Amerika, alsook de regio Latijns-Amerika en het Caribisch gebied was er tussen 2016 en 2020 procentueel opnieuw een stijging van de moedersterfte (respectievelijk + 17 procent en + 15 procent). Elders stagneerde het cijfer of was er, zoals voor de regio’s Australië en Nieuw-Zeeland, en Centraal- en Zuid-Azië juist een daling van het aantal sterfgevallen.

In 2020 stierven de meeste moeders ter wereld in de regio Afrika ten zuiden van de Sahara: 202.000 vrouwen tegenover 48.000 vrouwen in Zuid- en Centraal-Azië,  9400 vrouwen in Noord- en West-Afrika, en 1400 vrouwen in Europa en Noord-Amerika samen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.