‘Kinderen in Gaza leven in een voortdurende staat van angst, zorgen en verdriet’

Na 15 jaar blokkade worstelt 4 op de 5 kinderen in Gaza met depressieve gevoelens

Suhair Karam / IRIN / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Uit het onderzoek van de ngo Save The Children blijkt dat meer dan de helft van de ondervraagde kinderen zelfmoord heeft overwogen en dat drie op de vijf zichzelf verwondt.

Vijftien jaar van land-, lucht- en zeeblokkade door de Israëlische overheid hebben geleid tot een mentale gezondheidscrisis bij kinderen en jongeren in de Gazastrook. Dat blijkt uit een nieuw rapport van ngo Save The Children.

De internationale kinderrechtenorganisatie peilt regelmatig naar de emotionele gemoedstoestand van jongeren in de Palestijnse enclave, en ziet de situatie de afgelopen jaren dramatische verslechteren. Het aantal kinderen met stress steeg van 55 procent tijdens het laatste onderzoek in 2018 naar 80 procent nu.

Zelfmoordgedachten en bedplassen

Zo’n 84 procent van de kinderen geeft aan zich angstig te voelen, tegenover 50 procent in 2018. Meer dan 77 procent zegt zich verdrietig of depressief te voelen en 78 procent zegt te rouwen. Beide cijfers zijn aanzienlijk hoger dan in het vorige onderzoek.

Uit het onderzoek blijkt ook dat meer dan de helft van de ondervraagden zelfmoord heeft overwogen en dat drie op de vijf zichzelf verwondt. Bedplassen en concentratie- en communicatieproblemen komen bij veel van deze kinderen voor, volgens de onderzoekers zichtbare uitingen van aanhoudende stress.

Al deze gedragingen hebben volgens het onderzoek een directe en langdurige impact op de sociale interactie van kinderen, hun leervermogen en ontwikkeling. Save the Children sprak voor het rapport met bijna 500 kinderen en ruim 150 ouders en verzorgers in de Gazastrook.

‘Collectieve straf’

In juni 2007 legden de Israëlische autoriteiten een strikte blokkade op in Gaza, nadat de Islamitische militante groep Hamas de macht overnam in het Palestijns Gebied. Samen met Egypte bepaalt Israël de in- en uitstroom van mensen en materialen, beide worden ernstig beperkt. Volgens Israël is dat nodig om te voorkomen dat Hamas, dat de vernietiging van Israël in zijn charter heeft staan, zich kan organiseren en bewapenen.

Waarnemers zeggen dat de blokkade een vorm van collectieve straf zijn, wat illegaal is volgens het het internationaal recht.

De blokkade van Gaza heeft in ieder geval de economie van het dichtbevolkte kustgebied doen instorten, waardoor het volgens de Verenigde Naties onleefbaar is voor een groot deel van de bevolking.

Tussen twee vuren

Wanneer het geweld oplaait tussen Hamas en het Israëlisch leger, kan de bevolking ook niet ontsnappen aan de bombardementen of de vernietiging van essentiële infrastructuur. Israël heeft met Hamas vier oorlogen uitgevochten sinds 2007. Bijna de helft van de Gazaanse bevolking is jonger dan achttien jaar.

‘De kinderen in Gaza die we voor het onderzoek spraken, leven in een voortdurende staat van angst, zorgen en verdriet. Ze hebben het gevoel niet in staat te zijn om te slapen of zich te concentreren.’, zegt Jason Lee, directeur van Save The Children voor de Palestijnse gebieden. ‘Het fysieke en mentale bewijs van hun leed is schokkend en zou een wake-up call moeten zijn voor de internationale gemeenschap.’

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.