'Dit laat zien dat het behouden van soorten ook mogelijk is'

Natuurbescherming redde al minstens 28 zeldzame soorten

Denis Egan (CC BY 2.0)

Natuurbeschermers hebben sinds 1993 minstens 28 vogelsoorten en zoogdieren gered, blijkt uit een studie van Newcastle University en Birdlife International.

Tot de geredde soorten behoren de Puertoricaanse amazone, het wilde paard, de alagoamiersluiper, pardellynx en de zwarte steltkluut. Deze soorten zouden verdwenen zijn zonder de inspanningen van natuurbeschermers in de afgelopen tientallen jaren, zeggen de onderzoekers. Ze concluderen dat 21 tot 32 vogelsoorten dankzij deze inspanningen nog bestaan, en 7 tot 16 zoogdieren.

De vogelsoorten hebben geprofiteerd van controle op invasieve soorten, bescherming in dierentuinen of verzamelingen en bescherming van natuurgebieden. De zoogdieren konden blijven bestaan als gevolg van wetgeving, herintroductie en bescherming in dierentuinen en verzamelingen.

Puertoricaanse amazone

Een van de diersoorten waar het onderzoeksteam zich op richtte, was de Puertoricaanse amazone, een kleine papegaaiensoort die op het eiland Puerto Rico leeft. De vroeger omvangrijke populatie bevond zich in 1975 op een dieptepunt. Er leefden destijds nog slechts dertien papegaaien in het wild.

Vanaf 2006 werden pogingen ondernomen om de soort te herintroduceren in het Rio Abajo Staatspark. In 2017 werd de originele populatie verwoest door orkanen, en bleef alleen de populatie in het park over. Zonder deze herintroductie zou de soort verdwenen zijn in het wild.

Wilde paarden

Andere soorten leven alleen nog in gevangenschap, maar er is hoop dat ze de toekomst weer in het wild geherintroduceerd kunnen worden. Het wilde paard (equus ferus) is sinds de jaren 1960 uitgestorven in het wild. In de jaren 1990 zijn herintroductiepogingen begonnen en in 1996 werd het eerste dier in het wild geboren. Nu leven er meer dan 760 van deze Przewalskipaarden op de steppen van Mongolië.

‘Het is bemoedigend om te zien dat sommige soorten zich goed hersteld hebben.’

Er zijn echter ook soorten die nog steeds snel in aantal dalen, zoals de Californische bruinvis. Natuurbescherming heeft de afname van deze soort vertraagd, maar kan uitsterving mogelijk niet voorkomen, zeggen de onderzoekers.

‘Het is bemoedigend om te zien dat sommige soorten zich goed hersteld hebben’, zegt Rike Bolam van Newcastle University, de hoofdauteur van de studie. ‘Hoewel er in dezelfde periode ook soorten verdwenen zijn, laat dit zien dat het behouden van soorten ook mogelijk is.’

Aichi-doelen

In 1993 werd het VN-verdrag inzake Biologische Biodiversiteit van kracht. Via het verdrag namen regeringen namen in 2010 de biodiversiteitsdoelen van Aichi aan, die landen ertoe verplichtten hun natuur te beschermen en het uitsterven van soorten te voorkomen.

‘Deze resultaten laten zien dat, ondanks het feit dat de VN-doelen voor natuurbeheer die tien jaar geleden zijn vastgesteld niet gehaald zijn, er toch significant succes is geboekt’, zegt Stuart Butchart van BirdLife international. ‘Het zou regeringen moeten aanmoedigen om ook na 2020 hun inspanningen vol te houden.’

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Conservation Letters.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.