Nederlandse bank trekt zich terug uit omstreden Hondurees project

De Nederlandse investeringsbank FMO en het Finse FinnFund kondigen aan dat ze zich terugtrekken uit het omstreden Hondurese waterkrachtproject Agua Zarca.

  • coolloud (CC BY-NC-ND 2.0) De vermoorde milieuactiviste Berta Caceres streed tegen het omstreden waterkrachtproject Agua Zarca. coolloud (CC BY-NC-ND 2.0)

De terugtrekking uit het project komt meer dan een jaar na de moord op de vooraanstaande Hondurese milieu- en landrechtenactiviste Berta Caceres.

Enkele ngo’s waaronder Oxfam Novib hebben toen samen met nabestaanden van Caceres een oproep gedaan aan de investeerders om zich terug te trekken.

Inheemse rechten

Het project omhelst de aanleg van een waterkrachtcentrale in de rivier Gualcarque in Honduras. Volgens landrechtenactivisten wordt het leefgebied van de Lenca-gemeenschap door de aanleg van de dam bedreigd.

Eind vorige week kondigden de twee belangrijkste financiers van het waterkrachtproject aan dat ze ‘de contractuele relatie met het Agua Zarca project hebben beëindigd’.

FMO zei vorig jaar in mei al dat het uit het project wilde stappen. Toch heeft het meer dan een jaar geduurd voordat het finale besluit is genomen. Het conflict in de inheemse gemeenschappen rond het project duurde al die tijd voort. Hierover werden de banken herhaaldelijk aangesproken door COPINH, de organisatie die Berta Caceres leidde en die opkomt voor de rechten van inheemse volkeren in Honduras.

Menselijke tol

‘Iedere week worden er ergens op de wereld landrechtenactivisten vermoord’, zegt Farah Karimi, algemeen directeur van Oxfam Novib. ‘De menselijke tol van dit soort projecten is te hoog en daarom onacceptabel. Voor investeerders geldt dat ze bij de start van een investering rigoureuze processen moeten toepassen. De gemeenschap moet in alle vrijheid toestemming kunnen geven of weigeren voordat een project van start gaat.’

In een verklaring schrijven FMO en FinnFund dat ze in eerste instantie geloofden dat het project een positieve impact op de ontwikkeling van Honduras en de lokale gemeenschap zou hebben. Ondertussen zijn ze daar niet meer van overtuigd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.