Nieuwe plasticvanger van The Ocean Cleanup werkt

©  Irene O’Callaghan

De verbeterde plasticvanger op zee van The Ocean Cleanup werkt. De organisatie meldt dat de installatie met succes afval uit de zee vist.

De Nederlandse organisatie van uitvinder Boyan Slat moest eerder dit jaar nog een stevige  tegenslag slikken: het eerste prototype bleek wel plastic te vangen, maar slaagde er niet in dat vast te houden. Omdat het snelheidsverschil tussen de stroming en de vanger niet groot genoeg was, dreef het plastic grotendeels weer in zee.

Parachute-anker

Het prototype werd terug naar de haven gesleept om de technische mankementen aan te pakken. Met succes, blijkt nu. Dankzij een soort anker in de vorm van een parachute kon het systeem vertraagd worden. Daardoor is het snelheidsverschil met het drijvend plastic groter en wordt dat plastic dus beter vastgehouden.

Een tweede technische uitdaging bestond uit plastic dat zich opstapelde en over de rand stroomde bij hoge golven. Die rand is daarom tien keer hoger gemaakt.

“Ons ocean cleanup systeem vangt nu eindelijk plastic, van vissersnetten van een ton tot minuscule micropoastics”, meldt Slat in een tweet.

Experimenteel

Het prototype is nog steeds een experimenteel systeem dat vooral gebouwd is om verschillende opties te testen. Het werkt nu met succes, maar is niet geschikt om op lange termijn te gebruiken.

Daarom zal volgend jaar een heel nieuwe plasticvanger gebouwd worden, die langer in werking kan blijven en meer plastic zal kunnen verzamelen. Het systeem zal ingezet worden in de “Great Pacific Garbage Patch”, een enorme drijvende vuilnisbelt die drie keer zo groot is als Frankrijk.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2563   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift