Meer middelen nodig om de gezinnen te herenigen

Nog minstens 400 kinderen gescheiden van ouders na cyclonen in Mozambique

L. Masina/VOA CC0

Bangula opvangkamp voor ontheemden Mozambique

Meer dan twee maanden na de doortocht van cycloon Idai zijn nog minstens vierhonderd kinderen in Mozambique gescheiden van hun ouders. Er zijn meer middelen nodig om de gezinnen snel te herenigen, zegt hulporganisatie Save The Children.

De organisatie deed voorlopig enkel een inschatting voor de provincie Sofala, die het zwaarste getroffen werd, en schat het aantal vermiste kinderen er op minstens vierhonderd. De kans is groot dat het totale aantal in het hele land nog veel hoger ligt.

“We doen alles wat we kunnen, maar we hebben meer middelen nodig om de meest kwetsbare kinderen te bereiken, die gevaar lopen op uitbuiting, misbruik en geweld”

De grootste obstakels voor de hereniging zijn de vernielde infrastructuur en het gebrek aan middelen.

“Voor kinderbescherming hebben we amper 27 procent van de benodigde middelen”, zegt Lauren Murray van Save The Children. “We doen alles wat we kunnen, maar we hebben meer middelen nodig om de meest kwetsbare kinderen te bereiken, die gevaar lopen op uitbuiting, misbruik en geweld. Voor de doortocht van de cycloon waren er al veel kwetsbare kinderen in Mozambique. De noodsituatie heeft de situatie alleen maar erger gemaakt.”

Veel van de getroffen kinderen zijn na de ramp terechtgekomen bij verre familieleden, mensen uit het dorp of in tijdelijke opvangcentra. De vijfjarige Tereza werd gescheiden van haar moeder toen een helikopter kinderen drie dagen na de ramp evacueerde uit een overvol voetbalstadium. “Toen ik Tereza mee gaf met de helikopter, ging ik ervan uit dat die terug zou komen om ook mij op te pikken”, vertelt haar moeder Tamare. “Maar ze kwamen nooit terug, en ik begon me af te vragen wat ik in hemelsnaam had gedaan.”

Het duurde meer dan een maand voor Tamara genoeg geld had om naar Beira te reizen, waar Tereza terecht was gekomen in een van de opvangcentra van Save The Children. “Iemand zei ‘hier is ze!’ - ik was zo gelukkig dat ze nog leefde.”

De kinderen herenigen met hun familie is vaak moeilijk, zegt Murray. “Sommige kinderen, met name de jongste, kunnen nog niet communiceren of herinneren zich de naam van hun dorp niet. Een jongetje dat zijn familie kwijtraakte, kon zich bijvoorbeeld enkel de kerk nog herinneren waar zijn grootmoeder zong. Dankzij die details en hard werk van het hele team konden we de kerk vinden en wezen mensen ons de weg naar de grootmoeder. Zo kon de familie herenigd worden.”

Scholen

Cycloon Idai, die aan land kwam op 14 maart, was volgens de Verenigde Naties een van de dodelijkste stormen ooit op het zuidelijke halfrond, met meer dan duizend slachtoffers. In totaal drie miljoen mensen zijn rechtstreeks getroffen en volgens het VN-bureau voor humanitaire zaken (OCHA) werden in totaal 239.731 huizen verwoest. De Wereldbank berekende de kosten voor de heropbouw van huizen en infrastructuur in de drie getroffen landen op 2 miljard dollar.

Eind april volgde cycloon Kenneth meer noordelijk in de provincie Cabo Delgado. Daarbij werden 47.000 gezinnen getroffen en 22.000 huizen vernield. Ook de impact op het onderwijs is groot: 172 scholen werden getroffenen en 480 klaslokalen volledig of gedeeltelijk vernield.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.