Nog steeds illegale palmolie bij multinationals in Indonesië

Bij multinationals die eerder beloofden illegale palmolie te weren, is het product nog steeds aanwezig in hun toeleveringsketen. Dat blijkt uit een deze week verschenen rapport van Indonesische activisten.

  • CIFOR (CC BY-NC-ND 2.0) EoF, een Indonesische coalitie van milieugroepen, voerde het onderzoek uit door vrachtwagens met trossen palmvruchten te volgen van de plantage naar de fabriek. CIFOR (CC BY-NC-ND 2.0)

De palmolie komt van producenten die plantages hebben in gebieden waar de habitat van tijgers en olifanten is verwoest, staat in het rapport No One Is Safe van milieugroep Eyes on the Forest (EoF). De olie wordt onder meer afgenomen door de bedrijven Wilmar, Musim Mas en Golden Agri-Resources.

Wilmar, dat ook levert aan multinationals zoals Unilever en Procter & Gamble, beloofde eind 2013 te gaan werken aan een schone keten. Musim Mas en Golden Agri-Resources beloofden een jaar later ontbossingspraktijken te weren uit hun toeleveringsketen.

‘Het wordt tijd dat alle partijen gaan samenwerken om de illegale en onhoudbare praktijken in de Indonesische palmoliesector te bestrijden.’

EoF, een Indonesische coalitie van milieugroepen, voerde het onderzoek uit door vrachtwagens met trossen palmvruchten te volgen van de plantage naar de fabriek. Uit dat onderzoek bleek dat vruchten uit het nationale park Tesso Nilo op Sumatra en een dichtbij gelegen beschermd natuurgebied, onder meer terechtkwamen bij fabrieken die gerund worden door dochterondernemingen van Wilmar.

Namens het Wereldnatuurfonds (WWF) in Indonesië zegt Nursamsu (die maar één naam gebruikt) teleurgesteld te zijn dat de illegale olie nog steeds gebruikt wordt. Hij licht echter ook toe dat het voor bedrijven lastig is de herkomst van de olie te traceren. ‘Ze weten meestal alleen bij welke fabriek de vruchten verwerkt zijn. We realiseren ons dat het ingewikkeld is om de herkomst te achterhalen. Maar we willen er wel op wijzen dat een deel van de olie nog steeds afkomstig is van plantages die zeer veel schade aanrichten in de natuur.’

Palmolieplantages zijn illegaal in het nationale park Tesso Nilo, maar de wetgeving wordt slecht gehandhaafd, staat in het EoF-rapport. EoF stelt op grond van satellietbeelden dat de aanleg van illegale palmolieplantages in Tesso Nilo en andere beschermde gebieden waarschijnlijk de oorzaak is geweest van de bosbranden die er woedden tussen 2008 en 2015. De schadelijke rook van die branden verspreidde zich over een groot deel van Zuidoost-Azië.

Volgens EoF is er van de oorspronkelijke bebossing van Tesso Nilo nog maar 18 procent over. ‘Het wordt tijd dat alle partijen gaan samenwerken om de illegale en onhoudbare praktijken in de Indonesische palmoliesector te bestrijden’, zegt Riko Kurniawan, directeur van Walhi (Friends of the Earth Indonesië). ‘De industrie moet nu echt een duurzame koers inzetten.’

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3057   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift