Nog steeds sterven dagelijks 7000 pasgeboren baby's

Nog steeds sterven elke dag zevenduizend baby’s, zegt een rapport van Unicef dat gisteren werd gelanceerd. De globale cijfers over kindersterfte vertonen nochtans een sterke verbetering.

US Army Africa (CC BY 2.0)

 

In 2016 stierven elke dag 15.000 kinderen voor hun vijfde verjaardag, onder wie 46 procent (of 7000 baby’s) tijdens de eerste 28 dagen van hun leven. Dat blijkt uit het rapport Levels and Trends in Child Mortality 2017. 

Naast Unicef werkten onder meer ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Wereldbank mee aan het rapport.

Volgens de onderzoekers zullen tussen 2017 en 2030 in totaal 30 miljoen pasgeborenen sterven als de huidige trend zich doorzet.

Een lichtpuntje: het totale aantal kinderen dat de vijfde verjaardag niet haalde in 2016 was met 5,6 miljoen sterfgevallen nooit lager. In 2000 ging het nog om 9,9 miljoen kinderen. Het aandeel van babysterfte daarin steeg wel van 41 naar 46 procent.

50 miljoen kinderen gered

‘Sinds het jaar 2000 zijn er 50 miljoen kinderen onder de leeftijd van 5 jaar gered’, zegt Unicef-gezondheidschef Stefan Swartling Peterson. ‘Dat is te danken aan de serieuze inspanningen die werden gedaan door overheden en partners in ontwikkelingssamenwerking. Maar we moeten beter doen in de categorie baby’s, anders kunnen we niet echt van vooruitgang spreken’, zegt hij. ‘We hebben de kennis en de technologie om ook deze kinderen te helpen, maar moeten meer aanwezig zijn op plekken waar dat het meest nodig is.’

De meeste baby’s die het niet haalden werden geboren in twee regio’s: Zuid-Azië (39 procent) en Afrika ten Zuiden van de Sahara (38 procent). De helft van alle sterfgevallen bij pasgeborenen concentreren zich in vijf landen: India (24 procent), Pakistan (10 procent), Nigeria (9 procent), Democratische Republiek Congo (4 procent) en Ethiopië (3 procent).

Levensbedreigende zwangerschap

‘Universele gezondheidszorg is een voorwaarde om meer baby’s de kans te geven om te overleven en normaal op te groeien’, zegt Flavia Bustreo van de WHO. ‘Om ziekte te voorkomen hebben families financiële middelen nodig en toegang tot zorg. Deze gemarginaliseerde groepen moeten gewoon meer gehoord worden.’

‘Zwangerschap en bevalling zijn anno 2017 nog altijd levensbedreigend voor veel vrouwen, dat is onredelijk.’

Het rapport concludeert dat ongelijkheid aan de bron ligt van het verlies van al die jonge levens. Als de getroffen landen dezelfde gemiddelde sterftegraad zouden kennen als hoge-inkomenslanden, zou 87 procent van de doden jonger dan vijf jaar, oftewel vijf miljoen levens, voorkomen zijn in 2016.

‘Zwangerschap en bevalling zijn anno 2017 nog altijd levensbedreigend voor veel vrouwen, dat is onredelijk’, zegt Tim Evans, senior directeur Gezondheid, Voeding en Bevolking bij de Wereldbank. ‘Toekomstige moeders moeten vlotte toegang krijgen tot gezondheidszorg, daartoe engageren wij ons met meer financiële middelen voor landen die hieraan nood hebben.’

Longontsteking en diarree waren met respectievelijk 16 en 8 procent in 2016 de meest voorkomende infectieziekten die jonge kinderen het leven hebben gekost. Het aantal sterfgevallen onder baby’s was voor een derde te wijten aan complicaties tijdens de zwangerschap en de bevalling.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.