‘Olie-industrie onderschat opkomst duurzame energie’

Het is waarschijnlijk dat de vraag naar olie en kolen al in 2020 stagneert door de dalende kosten van elektrische auto’s en zonne-energie. Dat staat in een rapport van het Britse Grantham Institute en het Carbon Tracker Initiative.

  • Kārlis Dambrāns (CC BY 2.0) Groei van het aantal elektrische auto's alleen al kan ertoe leiden dat 2 miljoen vaten olie per dag in 2025 niet meer nodig zijn. Kārlis Dambrāns (CC BY 2.0)

De analyse waarschuwt dat grote energiebedrijven de snelle vooruitgang op het gebied van CO2-reductie onderschatten. Groei van het aantal elektrische auto’s alleen al kan ertoe leiden dat 2 miljoen vaten olie per dag in 2025 niet meer nodig zijn. Dat is hetzelfde volume dat in 2014/2015 een sterke daling van de olieprijzen veroorzaakte.

Als het scenario wordt doorgetrokken, zouden in 2040 dagelijks 16 miljoen vaten olie per dag minder nodig zijn, en 25 miljoen in 2050. Dat staat in sterk contrast met de continue groei die de olie-industrie zelf voorspelt.

Snelle innovatie

‘Elektrische auto’s en zonne-energie veranderen het energielandschap en de fossiele brandstoffenindustrie onderschat die transitie consistent’, zegt Luke Sussams, onderzoeker bij Carbon Tracker. ‘Doorgaande innovatie kan ertoe leiden dat onze scenario’s over vijf jaar conservatief blijken te zijn. In dat geval is de door oliebedrijven verkeerd ingeschatte vraag nog groter geworden.’

De elektriciteitssector en het wegverkeer zijn goed voor ongeveer de helft van het verbruik van fossiele brandstoffen. Groei van het aantal zonnepanelen en elektrische voertuigen zal dus een grote impact hebben op de vraag.

Kolen en aardgas

De onderzoekers stellen dat 23 procent van de wereldwijde energievoorziening in 2040 uit zonne-energie kan komen. Steenkool zou dan volledig uitgefaseerd zijn en aardgas is nog goed voor 1 procent marktaandeel. Oliebedrijf ExxonMobil gaat volgens de onderzoekers uit van het scenario dat alle soorten hernieuwbare energie bij elkaar in 2040 goed zijn voor slechts 11 procent van de wereldwijde energiemix.

Volgens Carbontracker is het waarschijnlijk dat een derde van het wegverkeer in 2035 elektrisch is, en meer dan de helft in 2040. Oliebedrijf BP verwacht dat in 2035 slechts 6 procent van het wegverkeer elektrisch zal zijn.

De kosten van zonnepanelen zijn in de afgelopen zeven jaar met 85 procent gedaald. De auteurs van de studie verwachten dat deze energiebron ‘wezenlijk goedkoper zal worden’ dan andere alternatieve energiebronnen wereldwijd. Het aantal elektrische auto’s groeit momenteel met 60 procent per jaar, staat in het onderzoek, en de kosten van batterijen zijn met 73 procent gedaald in zeven jaar tijd.

‘In onze scenario’s gaan we er vanuit dat elektrische auto’s vanaf 2020 goedkoper worden dan conventionele auto’s.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.