Onderzeese wieken halen energie uit oceaanstroming

Uit de stroming van de oceanen kan je energie opwekken. Japanse onderzoekers hebben een turbine ontworpen om de stroom te capteren.

  • Artistieke interpretatie van de energie-installaties. Door de sterke stroming in de oceaan gaan de wieken aan het draaien. De onderkant wordt in de zeebodem verankerd.

De installatie ziet er een beetje uit als een windmolen die omgekeerd in het water hangt. De bovenkant drijft op het wateroppervlak. De wieken bevinden zich op ongeveer 100 meter diepte. Door de sterke stroming in de oceaan gaan de wieken aan het draaien. De onderkant wordt in de zeebodem verankerd.

In het vakblad Renewable Energy beschrijven onderzoekers van het Instituut voor Wetenschap en Technologie in Okinawa (OIST) het ontwerp dat ze maakten voor de Kuroshio. Dat is een stroom aan de oppervlakte van het westelijke deel van de Grote Oceaan, vergelijkbaar met de Golfstroom in de Atlantische Oceaan. De Kuroshio stroomt langs de Japanse oostkust.

Relatief kalm

De onderzeese turbine van de OIST-onderzoekers is ontworpen voor de middelste laag van de Kuroshio. Daar is de stroming constant en relatief kalm, zelfs bij zwaar stormweer. In de regio komen regelmatig taifoens voor.

De onderzoekers wijzen erop dat zelfs een trage oceaanstroming een energiepotentieel heeft dat vergelijkbaar is met sterke wind.

Op verschillende plaatsen in de wereld vinden experimenten plaats om de stroming in zeeën en oceanen in energie om te zetten. Ook getijden zijn daarbij een interessante bron.

Zo experimenteert men in Wales met bewegende “vliegers” onder het zeeoppervlak.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.