Wouden hebben enorm potentieel in de strijd tegen klimaatverandering

Opsteker voor het klimaat: Rusland heeft meer bos dan gedacht

Ninara (CC BY 2.0)

Rusland heeft meer bossen dan de officiële cijfers doen vermoeden, blijkt uit nieuw onderzoek. De wouden hebben een enorm potentieel voor de strijd tegen de klimaatverandering, maar zijn ook kwetsbaar.

Sinds het einde van de Sovjetunie heeft Rusland bijna geen veranderingen in zijn bossen gemeld. Maar satellietmetingen vertellen een heel ander verhaal: de vegetatieproductiviteit, boombedekking en bovengrondse biomassa zijn in de afgelopen decennia toegenomen. 

De vegetatieproductiviteit, boombedekking en bovengrondse biomassa zijn in de afgelopen decennia toegenomen. 

Dat blijkt uit een analyse in Nature Scientific Reports, dat de officiële cijfers van de Russische overheid vergelijkt met teledetectiegegevens en onderzoek op het terrein om de biomassa in de Russische bossen accurater in te schatten.

Meer bos

De bevindingen geven aan dat Russische bossen in werkelijkheid een aanzienlijke hoeveelheid biomassa bij hebben gekregen, tot 40 procent meer dan de cijfers in het officiële Russische bosregister doen vermoeden. De aangroei tussen 1988 en 2014 is ruwweg even groot als de verliezen in dezelfde periode in tropische wouden.

Maar, zeggen de experten, de klimaatverandering en extreem weer zouden die toename in de komende decennia ook weer teniet kunnen doen. Ze pleiten voor een nauwe samenwerking tussen wetenschap en overheid om tot een gepast bosbeheer te komen. 

Omdat Rusland het grootste land ter wereld is, dat ook nog eens het grootste deel van het cruciale boreale woud herbergt, zijn de gevolgen voor het klimaat enorm, zegt medeauteur Florian Kraxner. ‘Stel je eens voor wat slechts een paar procent meer of minder kan betekenen met betrekking tot de hoeveelheid biomassa en de gevolgen daarvan voor het opslaan van CO2.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.