Regio zet zich schrap voor meer noodweer

Overstromingen in Zuid-Afrika eisen minstens 51 doden

Mike Smuts CC BY-NC-ND 2.0

Kenton-on-Sea, Zuid-Africa

De zware regens en overstromingen in Zuid-Afrika hebben al minstens 51 mensen het leven gekost. Terwijl hulp op gang komt, zet de regio zich schrap voor nog meer stormen.

Begin deze week veroorzaakten de overvloedige regen in de provincies KwaZulu-Natal en Oost-Kaap grootschalige overstromingen. Honderden mensen moesten hun huizen ontvluchten en zochten onderdak in openbare gebouwen en kerken.

Volgens de overheid zijn al minstens 51 overlijdens bevestigd en nog vijf mensen vermist.

Volgens de overheid zijn al minstens 51 overlijdens bevestigd en nog vijf mensen vermist. In de grote stad Durban alleen al zijn minstens 235 huizen beschadigd. Ook wegen, bruggen en afwateringssystemen hebben zwaar te lijden gehad. Het elektriciteitsnet kampt met black-outs.

Zuid-Afrika zet in allerijl een hulpcampagne op poten, maar de regio kan nog niet herademen. De Zuid-Afrikaanse Meteorologische Dienst waarschuwt immers voor hevige stormen in de provincie, die nieuwe modderstromen kunnen veroorzaken.

Idai

Het noodweer in Zuid-Afrika volgt amper een maand op de doortocht van de vernietigende orkaan Idai in buurland Mozambique. Die veroorzaakte gigantische overstromingen, die in totaal drie miljoen mensen hebben getroffen.

Volgens het VN-bureau voor humanitaire zaken (OCHA) zijn daarbij in totaal 239.731 huizen verwoest. De Wereldbank berekende de kost voor de heropbouw van huizen en infrastructuur in de drie getroffen landen op 2 miljard dollar.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift