Palmolie uit Afrika bedreiging voor apen

Axel Fassio/CIFOR (CC BY-NC-ND 2.0)

Een oliepalmplantage in de Democratische Republiek Congo.

Als de palmolie-industrie uitbreidt naar Afrika, is de kans groot dat dat het leefgebied van bedreigde apen aantast, zeggen onderzoekers. Palmolie komt nu nog vooral uit Azië, maar producenten kijken naar mogelijkheden in Afrika.

Tropische bossen die geschikt zijn voor de productie van palmolie, zijn belangrijke habitats voor apen. Hoewel de oliepalm een inheemse soort is in West-Afrika, komt de meeste palmolie momenteel uit Indonesië en Maleisië. Daar gaat de productie, onder meer door ontbossing, ten koste van het milieu. Het leefgebied van de orang-oetan op Borneo wordt er bijvoorbeeld ernstig door aangetast.

Stroperij

In Afrika leven ongeveer tweehonderd soorten apen, waarvan er veel al bedreigd zijn. Als de palmolie-industrie zich uitbreidt naar Afrika, moet voorkomen worden dat die net zo schadelijk wordt als in Azië, zeggen de onderzoekers.

“De palmolie-industrie verdwijnt niet, maar breidt uit. In plaats van de consequenties daarvan te negeren, kunnen natuurbeschermers beter het gesprek aangaan met de industrie om te proberen invloed uit te oefenen op de praktijk”, staat in het rapport.

Los van het verlies van habitat voor de apen, kan de stroperij ook toenemen door de schade aan bossen. Ook bestaat het risico dat apen vaker worden gedood door boeren, omdat de dieren zich bij verlies aan habitat gaan voeden met gewassen in de omgeving.

De studie van diverse Europese universiteiten en de Stellenbosch University in Zuid-Afrika, is deze week verschenen in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.