Nederlands onderzoek bij de noordse stormvogel

Plastic in vogelmaag scheidt schadelijke chemicaliën af

Andreas Trepte / CC BY-SA 2.5

Plastic afval dat in maag van zeevogels terechtkomt, scheidt chemicaliën af. Die kan de dieren langdurige schade toebrengen. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek bij de noordse stormvogel.

Het plastic afval in de oceaan neemt snel toe. Het vormt onder meer een probleem voor zeevogels. Die zien het plastic vaak aan voor voedsel. 

Ingeslikt plastic levert fysieke risico’s op voor de vogels, zoals darmblokkades. Een nieuwe studie in Frontiers in Environmental Science toont aan dat plastic afval ook chemicaliën kan afgeven aan de maagolie van zeevogels. 

Aangezien het plastic lange tijd in de darmen van de vogels kan blijven, vormt dit een bedreiging voor hun gezondheid, zeggen onderzoekers van Wageningen Marine Research, het instituut voor toegepast marien ecologisch onderzoek van Wageningen University & Research.

Jagers op de Faeröer

De studie maakte gebruik van de maagolie van de noordse stormvogel, een vloeistof die in de maag van de vogel wordt aangetroffen. De maagolie was afkomstig van jagers op de Faeröer, die deze vogels traditioneel vangen en eten.

Op het strand verzamelden de onderzoekers plastic afval dat een stormvogel zou kunnen inslikken. Dat plastic brachten ze in contact met de maagolie, waarbij de werking van de maag van de stormvogel werd nagebootst. 

Weekmakers

Op verschillende tijdstippen voerden ze een chemische analyse uit op de olie. Het plastic bleek in de loop van de tijd een verscheidenheid aan chemicaliën aan de maagolie af te geven, in sommige gevallen gedurende meer dan drie maanden. 

Het gaat om chemicaliën die door plasticfabrikanten tijdens het productieproces worden toegevoegd, waaronder weekmakers, vlamvertragers en stabilisatoren.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
Het gaat om chemicaliën die door plasticfabrikanten tijdens het productieproces worden toegevoegd, waaronder weekmakers, vlamvertragers en stabilisatoren.

Opvallend was dat de maagolie van stormvogelkuikens ook al enkele van plastic afgeleide chemicaliën bevatte vóór het experiment. Mogelijk kregen ze het plastic gevoerd door hun ouders. 

Hormonen verstoren

Wat de impact van de chemicaliën op de lange termijn is, is onduidelijk, zeggen de onderzoekers. Maar eerdere studies hebben gemeld dat verschillende van de chemicaliën de afgifte en reproductie van hormonen kunnen verstoren en genetische gevolgen kunnen hebben.

De noordse stormvogel, die vaak met de zilvermeeuw wordt verward, komt voor in het noordpoolgebied en in het noordelijke deel van de Atlantische en Stille Oceaan. Hij is ook vaak aan de Nederlandse en Belgische Noordzeekust te zien.

‘Aangezien deze zeevogels regelmatig plastic binnenkrijgen en 93 procent van de noordse stormvogels uit de Noordzee wat plastic in hun maag heeft, is het belangrijk om te begrijpen welke mogelijke schade dit kan veroorzaken’, zegt Susanne Kühn van Wageningen Marine Research.


 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.