Polen wint ‘Fossil of the Day Award’ voor dubieuze klimaatinspanningen

Op de tweede dag van de klimaattop in Bonn heeft Polen de “Fossil of the Day award” gekregen. In Polen, dat kampt met de hoogste smogwaarden in Europa, is steenkool nog steeds een belangrijke bron van energie.

Sakuto (CC BY-NC 2.0)

Industrie vervuilt de luch boven Polen

De “Fossil of the Day Award” is symbolisch omdat Polen de volgende klimaattop zal organiseren in 2018. In januari 2017 was de luchtkwaliteit in sommige Poolse steden slechter dan in de Chinese hoofdstad Beijing, toch de officieuze wereldkampioen van de luchtvervuiling.

Vandaag hopen onderhandelaars een akkoord te sluiten over nieuwe richtlijnen in de emissiehandel, om in de toekomst te voorkomen dat fossiele brandstoffen hierdoor subsidie krijgen.

Steenkoolmijnen sluiten

‘De Poolse regering trachtte de Europese emissiehandel te gebruiken om hun eigen steenkoolproductie te sponsoren, ten koste van de Poolse bevolking’, stelt Joanna Flisowska, coördinator van het Climate Action Network voor Europees steenkoolbeleid. ‘De fondsen van de emissiehandel zijn bestemd voor investeringen in hernieuwbare energie, waaruit zuivere lucht en groene jobs voortvloeien. Het is aan de Europese Commissie, de Europese Raad en het Europees Parlement om de subsidies te beëindigen voor steenkool.’

Om de doelstellingen van Parijs te halen, moeten alle steenkoolmijnen gesloten zijn tegen 2030. De eerste stap is dus om de subsidies stop te zetten. Als de Poolse regering zijn zin krijgt, zou er 35 miljard euro Europees geld vloeien naar steenkool, een record.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.