Coronacrisis slaat ook in Indonesië hard toe

President Indonesië zegt bevolking 'zich niet te veel zorgen te maken' ondanks groot aantal coronabesmettingen

ILO/F. Latief (CC BY-NC-ND 2.0)

De Indonesische president Joko Widodo krijgt kritiek op zijn coronabeleid nadat hij tijdens een speech de bevolking opriep om ‘zich niet te veel zorgen te maken’. Nochtans lopen de coronabesmettingen in de archipel steeds verder op.

Het aantal coronabesmettingen in Indonesië is de voorbije maanden opgelopen van een half miljoen in november vorig jaar tot 3,9 miljoen vandaag. Alles bij elkaar zijn al meer dan 125.000 mensen aan het virus overleden, op een totale bevolking van ruim 270 miljoen.

Veel banen zijn verloren gegaan. Ouders hebben extra moeten investeren in computers en internettoegang, zodat hun kinderen online lessen kunnen volgen. De kritiek op de overheid groeit dan ook.

Vooruitgang

De Indonesische president Joko “Jokowi” Widodo begrijpt het ongenoegen van zijn bevolking en geeft toe dat de pandemie in zijn land nog niet onder controle is. Maar hij ziet ook ‘aanzienlijke vooruitgang’. Dat zei hij vorige week tijdens zijn jaarlijkse toespraak naar aanleiding van de Indonesische Onafhankelijkheidsdag.

Om de economie te sparen, focust de regering op tijdelijke maatregelen in gebieden met veel besmettingen.

Om de economie te sparen, focust de regering op tijdelijke maatregelen in gebieden met veel besmettingen. Als de cijfers opnieuw dalen, kunnen die lokale regels snel aangepast worden. Dat gebeurde vorige week in acht regio’s van Java en Bali, waar restaurants en winkelcentra weer meer klanten mogen toelaten.

‘Niet voldoende’

Hoewel wetenschappers toegeven dat er verbetering merkbaar is, vinden ze de versoepelingen geen goed idee. Volgens de Indonesian Epidemiologists Association worden er te weinig testen uitgevoerd om het effect van het beleid correct in te schatten.

Indonesië is een erg uitgestrekte eilandengroep. Vooral de meetresultaten uit afgelegen gebieden zouden niet betrouwbaar zijn.

Vrijwilligersgroep LaporCovid-19 zegt in een mededeling dat Widodo in zijn speech met geen woord rept over de beperkte ziekenhuistoegang, het tekort aan zuurstof en de grote risico’s die verpleegkundigen moeten nemen. ‘Hij heeft het met opzet enkel gehad over de verwezenlijkingen van de regering, maar hij verzwijgt de reële situatie op het terrein’, zegt Irma Hidayana van LaporCovid-19.

Vader van de natie

De president heeft ook zijn ontwerp voor de begroting van volgend jaar voorgesteld in het parlement. Op een totaal budget van ruim 160 miljard euro zou ongeveer tien procent naar coronamaatregelen en gezondheidszorg gaan.

‘Ook in 2022 zullen we te maken hebben met grote onzekerheid’, zei hij. ‘We hebben af te rekenen met wereldwijde bedreigingen, zoals klimaatverandering, stijgende geopolitieke spanningen en het ongelijke herstel van de wereldeconomie.’

Widodo wil zich voordoen als ‘de vader van de natie’, die doet wat hij moet. Intussen is zijn populariteit echter gedaald in de peilingen.

Uit een onderzoek van eind juni, uitgevoerd door het Indonesian Survey Institute (Lembaga Survei Indonesia of LSI), blijkt dat het waarderingscijfer voor de president gezakt is tot net onder de 60 procent. In december vorig jaar was dat nog 68,9 procent. LSI ziet twee verklaringen: de stijgende coronacurves en het (te) trage herstel van de economie.

De volgende verkiezingen zijn pas in 2024, maar Joko Widodo kan niet herkozen worden. Net als in de VS moet ook in Indonesië de president na twee ambtstermijnen opstappen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.