Denktank Agora Energiewende: ‘Duitsland kan ook zonder bruinkoolcentrales’

Duitsland zal ook zonder zijn bruinkoolcentrales nog voldoende energie hebben. Dat stelt de Duitse denktank Agora Energiewende.

Ende Gelände (CC BY-NC 2.0)

Ende Gelände-protest bij een bruinkoolmijn in augustus 2017

Duitsland hangt voor ongeveer een kwart van zijn elektriciteitsproductie af van bruinkoolcentrales. Toch kan het land zonder, zegt Agora Energiewende in een nieuw rapport.

Duitsland zou in zo’n scenario niet afhankelijk zijn van de invoer van elektriciteit, het moet alleen de uitvoer verminderen, stelt de denktank. Zelfs op extreem koude of windstille dagen kan het dan zonder bruinkoolcentrales.

Regeringsvorming

De bruinkoolcentrales zijn een delicaat thema in de Duitse regeringsvorming. Aan de onderhandelingstafel zitten de CDU/CSU van uittredend bondskanselier Merkel, de liberale FDP en de Groenen. De FDP wil de bruinkoolcentrales openhouden, de Groenen zien ze liever dicht.

Omdat het land zijn kerncentrales versneld wil sluiten, heeft het zijn bruinkoolcentrales nog zeker tot 2040 nodig, zeggen voorstanders van bruinkool

Duitsland zet al enkele jaren volop in op duurzame energie, de zogeheten Energiewende. Omdat het land zijn kerncentrales versneld wil sluiten, heeft het zijn bruinkoolcentrales nog zeker tot 2040 nodig, zeggen voorstanders van bruinkool.

Bruinkool is een fossiele brandstof die aan steenkool verwant is. Bij de verbranding van de delfstof komt veel CO2 vrij.

Duitsland is de grootste producent van bruinkool.

LEES OOK

PercyGermany (CC BY-NC-ND 2.0)
Bossen hebben talloze nuttige functies voor de mens. Bossen waar verschillende boomsoorten groeien, scoren op al deze punten nog beter, zegt een studie van Duitse onderzoekers.
Marc Worrell (CC BY-NC-ND 2.0)
De klimaattop in Bonn drukt ons met de neus op de feiten: een kwarteeuw klimaatbeleid heeft op mondiaal vlak niet geleid tot een daling van de uitstoot van broeikasgassen.
Jörg Farys / BUND (CC BY-NC 2.0)
Rijke landen nemen nog steeds niet hun volle verantwoordelijkheid voor de vervuiling die ze creëren. Dat staat te lezen in een nieuw rapport dat is voorgesteld op de COP23-klimaattop in Bonn.
© Lander Wantens
Lander Wantens fietste naar Bonn met de Climate Express.