Dierenwelzijnsorganisaties vrezen verlies van biodiversiteit en uniek ecosysteem

Roemenië wil opnieuw bruine beren afschieten

NH53 / Flickr (CC BY 2.0)

Illegale houtkap heeft in Roemenië de natuurlijke woonplaats van de bruine beer verkleind en versnipperd. Dat heeft ertoe geleid dat beren menselijke gebieden binnendringen op zoek naar voedsel.

De Roemeense Senaat heeft in de laatste week van september een wetsontwerp goedgekeurd dat de jacht op bruine beren voor een periode van vijf jaar weer mogelijk maakt. Dierenwelzijnsorganisaties vrezen een bloedbad en starten met een wereldwijde petitie om de regering op andere ideeën te brengen.

Volgens het wetsontwerp is het doden van bruine beren niet langer beperkt tot de jaarlijkse quota die werden goedgekeurd door het Ministerie van Milieu. Dierenrechtenorganisatie Four Paws noemt de wet ook een inbreuk op de EU-wetgeving.

Het wetsvoorstel is bedoeld om het menselijke conflict met beren te verminderen, maar de organisatie waarschuwt voor de fatale gevolgen die de nieuwe wet zal hebben op de biodiversiteit en ecosystemen van het land. 

Daarom starten ze met een wereldwijde petitie om de Roemeense regering op te roepen het voorstel af te wijzen.

600 beren doden legaal

Met naar schatting 7000 beren heeft Roemenië de grootste berenpopulatie in Europa. Volgens Four Paws zou de nieuwe jachtwet daar verandering in kunnen brengen. Tot nu toe is het legaal om elk jaar 600 bruine beren in Roemenië te doden. Voor de komende vijf jaar zouden die beperkingen echter wegvallen. 

“Deze wet is een inbreuk op de Europese wetgeving die beren op de lijst van soorten met strikte bescherming plaatst sinds 1953 en die de aanwijzing van speciale beschermingszones vereist. Roemenië moet zich houden aan die Europese richtlijnen en beren en grote carnivoren beschermen. We vragen de regering dringend deze wet af te wijzen die zal leiden tot een massale moord op beren”, zegt Ioana Dungler, directeur wilde dieren bij Four Paws.

Op zoek naar voedsel

Illegale houtkap heeft in Roemenië de natuurlijke woonplaats van de bruine beer verkleind en versnipperd. Dat heeft ertoe geleid dat beren menselijke gebieden binnendringen op zoek naar voedsel. “Het voorstel van de Senaat heeft geen wetenschappelijke ondersteuning en is ook niet de oplossing voor het probleem”, zegt Dungler. 

“We zouden willen dat de regering officiële statistieken vrijgeeft en wetenschappelijke gegevens over beren die hebben bijgedragen tot deze nieuwe wet.”

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3153   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift