Saoedi-Arabië gebruikt opnieuw clustermunitie in Jemen

Amnesty International trekt opnieuw aan de alarmbel over het gebruik van clustermunitie in de Jemenitische burgeroorlog.

Bernard Gagnon (CC BY 2.0)

Een typische pittoreske lemen woning in Sa’dah, Jemen. Volgens Amnesty International gebruikt Saoedi-Arabië op regelmatige basis clustermunitie bij bombardementen in Jemen.

Terwijl de oorlog in Syrië veel aandacht krijgt in de internationale media, speelt zich in het Midden-Oosten een ander conflict af dat grotendeels onderbelicht blijft. In de Jemenitische burgeroorlog vechten aanhangers van de voormalige president Saleh tegen de huidige regering van president Al-Hadi. Net als in Syrië zijn bij dit conflict verschillende buitenlandse mogendheden betrokken, waaronder Saoedi-Arabië.

Sinds de uitbraak van het conflict in 2015 heeft Amnesty International vastgesteld dat Saoedi-Arabië, dat aan de kant van Al-Hadi vecht, op regelmatige basis clustermunitie gebruikt, met burgerslachtoffers tot gevolg. De mensenrechtenorganisatie meldt dat op 15 februari 2017 met bommen gevulde raketten insloegen op woonbuurten in het centrum van de stad Sa’dah, gelegen in het noordwesten van Jemen.

Amnesty International baseert zijn beweringen op gesprekken met ooggetuigen en de Jemenitische ontmijningsdienst YEMAC. Daarnaast werd ook beeldmateriaal van de restanten van de clustermunitie onderzocht. Hieruit bleek dat de wapens van Braziliaanse makelij waren.

Door het gebrek aan precisie van clustermunitie worden dikwijls woonwijken en burgers getroffen.

Clustermunitie onderscheidt zich van andere bommen, doordat het zogenaamde submunitie omvat. Het gaat dan bijvoorbeeld om raketten die op hun beurt gevuld zijn met bommen. Doordat deze bommen pas na de lancering van de raketten worden losgelaten en zich kunnen verspreiden over een omgeving van honderden vierkante meters, richten ze dikwijls schade aan in de wijde omgeving van het doel waarop de aanval wordt gericht. Door dit gebrek aan precisie worden dikwijls woonwijken en burgers getroffen.

Daarnaast wijst Amnesty International er op dat een groot deel van deze submunitie niet onmiddellijk ontploft. Hierdoor worden de verspreide bommen de facto landmijnen en kunnen ze tot jaren na de initiële aanval nog slachtoffers eisen.

Bijna honderd landen schaarden zich achter de Convention on Cluster Munitions (CCM) en verklaarden zo geen clustermunitie te zullen produceren of gebruiken. Saoedi-Arabië is vooralsnog geen lid van deze conventie en beweert nog steeds dat het clustermunitie enkel inzet bij doelgerichte aanvallen. Amnesty International benadrukt in haar persbericht echter nogmaals dat het gebruik van clusterbommen, die willekeurig slachtoffers maken, in alle omstandigheden in strijd is met de internationale mensenrechten.

De mensenrechtenorganisatie dringt er bij Saoedi-Arabië dan ook op aan het gebruik van clustermunitie stop te zetten en roept Brazilië op om zich aan te sluiten bij de CCM.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.