Koraal bedreigd door overbevissing, vervuiling en de klimaatverandering

Spinnentechniek biedt hoop voor koraal

Nick Hobgood CC BY-SA 3.0

 

Zelfs na grote schade kunnen koraalriffen terug herstellen. Amerikaanse wetenschappers ontdekten hiertoe een goedkope techniek die gebruik maakt van “spinnen.”

Voor hun onderzoek, dat deze week werd gepubliceerd in Restoration Ecology installeerden wetenschappers van de Universiteit van Californië (UC) 11.000 kleine, hexagonale netten of “spiders” in een koraalrif in het centrum van de Koraaldriehoek in Indonesië.

De diversiteit van het koraal is het grootst in deze regio, maar wordt bedreigd door menselijke activiteiten zoals overbevissing, vervuiling en de klimaatverandering.

Koraaldriehoek

Tussen 2013 en 2015 bevestigden de onderzoekers stukjes koraal aan de structuren van de spin. Het levend koraal op de structuren steeg uiteindelijk van minder dan 10 procent naar meer dan 60 procent.

Dit was veel meer dan de resultaten die werden gerapporteerd uit andere regio’s in de Koraaldriehoek. En dit voor een kostprijs van amper 25 dollar per vierkante meter.

‘Onze studie levert bewijs voor een haalbare methode die andere restauratieprojecten kan inspireren en kan helpen om deze waardevolle ecosystemen te beschermen’

‘Overal ter wereld worden inspanningen geleverd om koraalriffen te beschermen en te herstellen’, zegt coauteur Christine Sur.

‘Een aantal projecten blijkt erg succesvol. Onze studie levert bewijs voor een kosteneffectieve, haalbare methode die zeker andere restauratieprojecten kan inspireren en kan helpen om deze waardevolle ecosystemen te beschermen.’

Wat de wetenschappers met name verraste, was dat koraal in andere regio’s tijdens de periode 2014-2016 enorm verbleekte, terwijl de verbleking in hun domein beperkt bleef tot 5 procent, ondanks het warme water waarvan bekend is dat het koraal onder druk zet.

De studie is een van de laatste die werd uitgevoerd door marien bioloog Susan Williams van UC, die in april van dit jaar overleed. ‘Samenwerking is een van de grote krachten geweest achter deze studie’, zegt collega Jordan Hollarsmith. ‘Dr. Williams was altijd enorm toegewijd in het opzetten van sterke samenwerkingsverbanden tussen de industrie, wetenschappers en de lokale bevolking. Ook deze keer waren de mensen die in de nabijheid van de riffen wonen betrokken partij en daarom mede verantwoordelijk voor het succes van het project.’

In de studie wordt een oproep gedaan om ons naast de klimaatverandering ook bewust te zijn van andere menselijke impact die nefast is voor koraal: illegale visserij, een gebrek aan degelijk sanitair op het eiland en plasticvervuiling.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.