Groene ruimtes, meer veiligheid en overal online bereik

Stadsbewoners willen meer inspraak op vlak van infrastructuur

CC Victor Garcia - Unsplash

Garden By The Bay in Singapore

Grootstedelijke bewoners willen meer gehoord worden bij de toekomstige ontwikkeling van hun steden. Ze willen niet alleen meer inspraak in innovatieve stadsplanning maar ook weten hoe alles betaald wordt.

In een onderzoek van infrastructuurbedrijf Aecom werden 10.000 stadsbewoners uit tien grootsteden bevraagd over hun tevredenheid over de infrastructuur in hun stad.

Rusteloosheid

Het rapport The Future of Infrastructure: Voice of the People geeft de meningen weer van 10.000 inwoners uit Chicago, Hong Kong, Londen, Los Angeles, Bombay, New York, Riyad, Singapore, Sydney en Toronto. Allen werden ze bevraagd over de infrastructuur van hun stad en de mate waarin die volgens hen mee kan in de toekomst, klaar is voor de gevolgen van de klimaatverandering en de toename van extreem weer.

Mensen ondervinden stress als ze het openbaar vervoer gebruiken, ze willen meer groen in hun stad, en verwachten dat hun stad veilig is en er overal onlinebereik is.

Het onderzoek toont aan dat elke stad een eigen aparte identiteit heeft maar dat bepaalde visies van mensen op de toekomst van hun stad wereldwijd gelijkaardig zijn, stelt het rapport. Zo heerst er in elke stad een zekere rusteloosheid van de bewoners om de infrastructuur sneller dan vandaag te veranderen en te verbeteren.

Mensen ondervinden stress als ze het openbaar vervoer gebruiken, ze willen meer groen in hun stad, en verwachten dat hun stad veilig is en er overal onlinebereik is.

De belangrijkste bevinding, zegt het rapport, is dat mensen meer gehoord willen worden in hoe de geplande vernieuwingen aan de infrastructuur worden gepland, betaald en ontwikkeld.

Weinig inspraak

De cijfers uit het rapport tonen onder meer aan dat veel meer stadsbewoners zouden willen participeren in het stadsbeleid. Zo vindt 52 procent van de ondervraagden dat participatie van de bevolking vaak in een te laat stadium van het beslissingsproces wordt gevraagd, waardoor ze zich wat bekocht voelen.

Meer dan de helft geeft onder meer aan dat ze in het afgelopen jaar geen inspraak hadden of feedback konden geven op beslissingen over publieke transportsystemen. 46 procent van de ondervraagden zou nochtans bereid zijn om persoonlijke gegevens te delen met relevante stadsbureaus als dat de infrastructuur in hun stad zou verbeteren.

Om betere en innovatieve infrastructuur in hun stad te bevorderen is 37 procent van de ondervraagden bereid om meer belastingen te betalen.

De ondervraagde Londenaars noemden onder meer zonne-energie de op een na belangrijkste technologie in het verbeteren van de kwaliteit van hun leven –na de toegang tot supersnel internet. Maar 40 procent van de respondenten denkt dat de autoriteiten achterblijven ten opzichte van sommige andere steden om deze technologie ook snel uit te rollen.

Aecom is een Amerikaans bedrijf dat infrastructuurwerken in meer dan 150 steden ter wereld uitvoert.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.