Indonesische startup bouwt grootste bioboerderij ter wereld

De Indonesische startup iGrow denkt een oplossing te hebben voor de voedselzekerheid in de toekomst. Hoe? Door boeren, landeigenaren en investeerders met elkaar te verbinden via het internet.  Dit initiatief uit Indonesië heeft op korte tijd duizenden boeren aan het werk gekregen.

  • Ikhlasul Amal (CC BY-NC 2.0) Ikhlasul Amal (CC BY-NC 2.0)

Als het aan Andreas Senjaya ligt, wordt de wereld ‘één grote biologische boerderij’, vertelt hij enthousiast op het podium van de Startup Conference in de buurt van San Francisco.

‘Mijn familie werkt al generaties in de landbouw, maar heeft niet de grond of het geld om op grote schaal te produceren’, zegt mede-oprichter en directeur van iGrow. Tegelijk is er veel vruchtbare grond in Indonesië die niemand gebruikt’.

Groeiend platform

Daar moest iets aan te doen zijn, dachten Senjaya en mede-oprichter Muhaimin Iqbal, en zo werd iGrow geboren.

Via een online platform kunnen investeerders van over de hele wereld voor 100 tot 1000 dollar investeren in een bepaald gewas. Pinda’s bijvoorbeeld, of avocado’s, of durianfruit.

iGrow brengt die investeringen naar een boer in Indonesië, gekoppeld aan landeigenaren die meer geld willen verdienen aan hun land.

De startup houdt toezicht op de plantages, om te controleren of er uitsluitend biologische landbouw plaatsvindt en helpt bij het verkopen van de oogst aan handelaren. Investeerders krijgen gegarandeerd hun inleg terug.

De eerste oogsten van pinda’s hadden een rendement van 24 procent. Oogsten van andere gewassen zijn er nog niet geweest, omdat bijvoorbeeld de durianboom pas na vijf jaar fruit geeft.

Meer dan 2000 boeren

De statistieken van iGrow zijn indrukwekkend. Al meer dan 2000 boeren in Indonesië tekenden in, in totaal 1197 hectare werd intussen beplant met gewassen.

Het gaat iGrow niet alleen om rendement voor de investeerder maar ook om het veiligstellen van voedsel voor de toekomst.

In slechts twee jaar tijd werd een omzet van 1 miljoen dollar gehaald. Van de opbrengst van ieder gewas gaat 40 procent naar de boeren, 40 procent naar de investeerder en de rest naar iGrow dat de toezichthouders betaalt.

Investeerders moeten wel een lange adem hebben. Wie investeert in een avocado-plantage gaat een contract van vijftien jaar aan. Pas na jaar vijf levert de plantage oogst op, met een geschat gemiddeld rendement van 15 procent per jaar.

Maar het gaat iGrow niet alleen om rendement voor de investeerder. ‘We zijn bezig met het veiligstellen van voedsel voor de toekomst’, zegt Senjaya.

iGrow is zowel een commerciële als een sociale onderneming. Dat blijkt ook uit het feit dat investeerders ervoor kunnen kiezen hun aandeel in de omzet van een oogst niet te innen, maar aan een school of ziekenhuis in Indonesië te doneren.

iGrow was onderdeel van de wereldwijde startup-accelerator 500 Startups en ontving daarvan hun eerste 125.000 dollar aan investeringen.

Met dat geld willen ze het model dat ze in Indonesië hebben opgezet naar andere landen brengen. Later dit jaar staat de opening van een olijfplantage in Turkije op de agenda.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.