Steeds meer tornado’s maar oorzaak blijft onduidelijk

In de VS neemt het aantal tornado’s toe maar wetenschappers hebben – tot hun eigen verbazing – nog altijd geen oorzaak gevonden. Een link met de klimaatverandering zien ze vooralsnog niet.

  • NOAA Photo Library (CC BY 2.0) In de VS neemt het aantal tornado’s toe maar wetenschappers hebben nog altijd geen oorzaak gevonden. NOAA Photo Library (CC BY 2.0)

Het aantal tornado’s, wervelwinden met windsnelheden van enkele honderden kilometer per uur, neemt almaar toe in de Verenigde Staten. Ook het gemiddelde aantal tornado’s per uitbraak – een uitbraak kan een tot drie dagen duren – stijgt.

Een oorzaak vinden wetenschappers niet. Vaak denken ze aan de klimaatverandering. Maar een verband zien ze voorlopig niet, staat in een nieuwe studie in het wetenschapsblad Science. De waargenomen trends zijn niet de trends die je zou verwachten met de huidige klimaatverandering, zeggen ze.

Tornado’s en andere zware onweders veroorzaakten in de eerste helft van dit jaar alleen al voor 8,5 miljard dollar schade in de VS.

‘Deze studie roept nieuwe vragen op over wat de gevolgen van de klimaatverandering zullen zijn voor zware onweders en wat verantwoordelijk is voor de recente trends’, zegt Michael Tippett van de Columbia University School of Engineering and Applied Science.

‘Dat we op dit moment niet de meteorologische handtekening van de opwarming van de aarde zien in de veranderende uitbraak-statistieken kan twee dingen betekenen. Ofwel hebben de recente stijgingen niets te maken met het opwarmende klimaat, ofwel heeft het opwarmende klimaat gevolgen voor de tornado-activiteit die we niet begrijpen. Dat is een onverwacht resultaat.’

Een tornado ontstaat onder een onstabiele opwaartse luchtstroom in een wolk van warme lucht.

Tornado’s en andere zware onweders veroorzaakten in de eerste helft van dit jaar alleen al voor 8,5 miljard dollar schade in de VS.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.