Rapport 11.11.11 verzamelt getuigenissen van 944 Syriërs in Turkije

Syrische vluchtelingen zien Turkije steeds vijandiger worden

EU ( CC BY-NC-ND 2.0)

Vluchtelingen op weg naar de Turkse grens in 2014. In Turkije worden meer dan 3,7 miljoen Syriërs opgevangen - de grootste vluchtelingenpopulatie ter wereld. Maar er komt steeds meer druk op de ketel.

Syriërs krijgen in Turkije met een steeds vijandiger klimaat te maken, stelt 11.11.11 in een nieuw rapport. Ze zouden onder meer gedwongen worden om “vrijwillige terugkeerformulieren” te ondertekenen, waarna ze met geweld de grens over gezet worden.

Dara (een schuilnaam) is één van de 6,7 miljoen Syriërs die in de voorbije elf jaar hun land moesten ontvluchtten. Tijdens zijn verblijf in Turkije werd hij door Turkse autoriteiten gedwongen om een “vrijwillig” terugkeerformulier te tekenen. ‘Ze sloegen ons uit het zicht van de camera’s, zodat ze geen verantwoording moesten afleggen’, getuigt hij in het rapport.

‘We werden vastgehouden omwille van redenen die ons niet werden meegedeeld.’ Uiteindelijk werd Dara onder extreme dwang teruggestuurd naar een oorlogsgebied dat hij jaren voordien had ontvlucht.

Opvang in de regio onder druk

In Turkije worden meer dan 3,7 miljoen Syriërs opgevangen - de grootste vluchtelingenpopulatie ter wereld. Maar het voorbije jaar is de Turkse lira gezakt naar een historisch dieptepunt, en de levensduurte voor de gewone Turk ging de hoogte in. ‘De escalerende inflatie, de stijgende armoede en concurrentie voor werkgelegenheid creëren een steeds vijandigere sfeer tegenover Syrische vluchtelingen’, zegt Els Hertogen, directeur van 11.11.11.

‘Vooral de verslechterende Turkse publieke opinie en politieke oppositie zijn motieven voor de toenemende mensenrechtenschendingen.’

Het rapport verzamelt de getuigenissen van 944 Syriërs in Turkije. Meer dan de helft ervaart een groeiende druk om het land te verlaten, en meer dan een derde ervaart ook toenemende spanningen met de Turkse bevolking, die vaak uitmonden in geweld. Ook worden er steeds meer invallen en arrestaties door de Turkse autoriteiten gemeld.

‘De verkiezingen van 2023 zorgen voor bijkomende druk op de ketel’, aldus Hertogen. Vooral de verslechterende Turkse publieke opinie en politieke oppositie zijn volgens de onderzoekers motieven voor de toenemende mensenrechtenschendingen door de regering van President Erdogan.

Geen veilige haven

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch rapporteerde eerder al dat de Turkse autoriteiten Syriërs vasthouden en ze dwingen om formulieren te ondertekenen waarin staat dat ze naar Syrië willen terugkeren, om ze vervolgens met geweld daarheen terug te sturen.

Syrië is nog geen veilige plek om oorlogsvluchtelingen terug naartoe te sturen.

In het rapport van 11.11.11 geeft 14 procent van de ondervraagde Syriërs aan dat ze gedwongen werden om zulke formulieren te ondertekenen, of dat mensen in hun omgeving het meemaakten. Volgens de getuigen gebeurt dit onder meer in detentiecentra die werden opgericht met steun van de het EU-fonds voor vluchtelingen in Turkije.

Syrië is nog geen veilige plek om oorlogsvluchtelingen terug naartoe te sturen. De VN-onderzoekscommissie voor Syrië waarschuwde enkele weken geleden nog dat het geweld in het land opnieuw opflakkert en de humanitaire situatie voor burgers er in een neerwaartse spiraal zit.

Tweede keer op de vlucht

Wie Turkije moet verlaten, loopt bovendien het risico op agressie van vijandige milities of de Syrische overheid, aldus het rapport. Maar liefst 80 procent van de ondervraagde vluchtelingen kent Syriërs die Syrië een tweede keer ontvluchtten, nadat ze gedwongen werden teruggestuurd.

Meer geld voor kwaliteitsvolle opvang en diplomatieke druk om de praktijk van gedwongen terugkeer te stoppen zijn dan ook cruciaal, is de conclusie van het rapport.

‘De situatie in de buurlanden van Syrië gaat er pijlsnel op achteruit’, zegt Hertogen. ‘We mogen deze ernstige vaststellingen niet tot een “vergeten crisis” laten evolueren door de grote aandacht die vandaag op de oorlog in Oekraïne ligt. Onmiddellijke actie op alle terreinen is noodzakelijk om een perspectief te kunnen bieden aan de 5.7 miljoen Syriërs die zich na elf jaar in een steeds meer uitzichtloze situatie bevinden in de regio.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.