Transgenders bestaan niet in Centraal-Amerika

Voor de overheden in Centraal-Amerika bestaan transgenders niet. Net zoals homo’s en lesbiennes zijn ze bijna dagelijks slachtoffer van pesterijen, discriminatie en agressie.

  • Illustratie o.b.v.  leiris202 (CC BY 2.0) en Rumpusparable (CC BY-SA 3.0) 'Voor de overheid bestaan we niet als het om gezondheidzorg, onderwijs, werk of sociale zaken gaat.' Illustratie o.b.v. leiris202 (CC BY 2.0) en Rumpusparable (CC BY-SA 3.0)

Daniela Alfaro is een 27-jarige transgender. Ze zit in haar derde jaar gezondheidseducatie aan de Universiteit van El Salvador. Ondanks de agressie en de vele beledigingen is ze vast van plan haar diploma te halen.

‘Aan de universiteit is er weinig tolerantie tegenover ons’, zegt ze. ‘Ik dacht dat het anders zou zijn dan op de middelbare school, maar dat is dus niet zo.’

Het grootste deel van haar familie heeft haar verstoten. Alleen haar moeder steunt haar nog.

Agressie in mannentoiletten

‘De universiteit neemt mijn klachten niet ernstig omdat ik transgender ben.’

Ze is regelmatig slachtoffer van pesterijen, discriminatie en agressie, door andere studenten, professoren en andere werknemers van de universiteit. Ze diende sinds 2010 meermaals klacht in bij de universiteit voor agressie in de mannentoiletten, de toiletten die ze moet gebruiken. ‘Maar ze nemen mijn klachten niet ernstig omdat ik transgender ben.’

Haar verhaal is kenmerkend voor veel homo’s, lesbiennes en transgenders in Guatemala, Nicaragua in El Salvador en andere Centraal-Amerikaanse landen.

‘Voor de overheid bestaan we niet als het om gezondheidzorg, onderwijs, werk of sociale zaken gaat’, zegt Carlos Valdés van de Guatemalteekse Organización Lambda. ‘Ambtenaren beschikken niet over speciale procedures voor ons.’

Steun van EU

Lambda en drie andere Centraal-Amerikaanse organisaties proberen sinds mei vorig jaar de rechten voor mensen met een andere seksuele geaardheid (de LHBTI-gemeenschap), te doen erkennen via het programma Centroamérica Diferente, dat financiële steun krijgt van de Europese Unie.

Het biedt onder meer juridische steun aan voor wie met zijn klachten naar het gerecht stapt. Er komen ook grote campagnes tegen homofobie.

‘We willen de levenskwaliteit van de LHBTI-gemeenschap verbeteren’, zegt Eduardo Vásquez van Asociación Entreamigos, een Salvadoraanse organisatie die bij het programma betrokken is.

‘Jammer genoeg stellen we vast dat politieagenten foute procedures volgen bij de registratie, of geen respect toont voor homo’s of transgenders’, zegt Norman Gutiérrez van het Nicaraguaanse Centro para la Educación y Prevención del Sida.

Moorden op transgenders

Alleen al in Honduras zijn volgens LHBTI-activisten de laatste vijf jaar minstens 190 homo’s, lesbiennes of transgenders vermoord.

Centroamérica Diferente voorziet ook in de oprichting van een observatorium die gevallen van misbruik en geweld tegen de LHBTI-gemeenschap in Centraal-Amerika gaat registreren.

In de officiële statistieken zijn bijvoorbeeld geen moorden op transgenders terug te vinden terwijl die wel degelijk voorkomen. De organisaties zelf zeggen dat de laatste vijf jaar in Centraal-Amerika minstens 300 leden van de LHBTI-gemeenschap zijn vermoord, vooral transgendervrouwen.

De zogeheten Driehoek van het Noorden, die door Guatemala, Honduras en El Salvador wordt gevormd, behoort zo al tot de meest gewelddadige ter wereld. Honduras spant de kroon met 70 moorden per 100.000 inwoners, veel hoger dan het Latijns-Amerikaanse gemiddelde van 29 moorden per 100.000 inwoners.

Alleen al in Honduras zijn volgens LHBTI-activisten de laatste vijf jaar minstens 190 homo’s, lesbiennes of transgenders vermoord.

De Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten dringt er bij de landen op aan ‘dringend maatregelen te nemen en voor LHBTI-mensen het recht op een leven zonder vrijheid en discriminatie te garanderen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.