Trump doet Amerikaans imago geen goed

Na amper enkele maanden in functie straalt Donald Trumps slechte imago al af op de status van de Verenigde Staten in de wereld. Dat blijkt uit een onderzoek in 37 landen.

Alisdare Hickson (CC BY-SA 2.0)

In februari kwamen duizenden demonstranten samen op het Grosvenorplein aan de Amerikaanse Ambassade in Londen, 2017.

De cijfers zijn hard voor de nieuwe president: gemiddeld heeft maar 22 procent van de bevolking in de onderzochte landen er vertrouwen in dat Trump de juiste beslissingen zal nemen in internationale zaken. Dat is een sterk contrast met de gemiddeld 64 procent die vertrouwen had in Barack Obama tijdens de laatste jaren van zijn presidentschap.

Bovendien is de scherpe daling vooral te merken in sommige van de meest hechte bondgenoten van de VS in Europa en Azië, en de buurlanden Mexico en Canada. Trump krijgt maar in twee landen een hogere score dan zijn voorganger: Rusland en Israël.

Imago van de VS

Het imago van de nieuwe president straalt af op zijn land: in de landen waar de beoordelingscijfers van de president het hardst dalen, daalt ook het imago van de Verenigde Staten. In de laatste jaren van Obama had 64 procent een positieve houding tegenover de VS. Dat cijfer is inmiddels gedaald tot 49 procent. Ook hier werden de sterkste dalingen opgetekend bij de traditionele bondgenoten van de VS.

Het Pew Research Center doet al vijftien jaar onderzoek naar het Amerikaanse imago in het buitenland en stelde eerder al een correlatie vast tussen het vertrouwen in de Amerikaanse president en het imago van de VS zelf. Zo stegen de beoordelingscijfers in Europa en andere regio’s sterk toen Barack Obama het overnam van zijn voorganger George W. Bush.

Toekomst

De burgers in de onderzochte landen maken zich nog niet meteen zorgen over de betrekkingen tussen hun land en de VS. De meeste gaan ervan uit dat die in de volgende jaren onveranderd zullen blijven. Maar respondenten die wel een verandering voorspellen, denken dat er eerder een verslechtering komt dan een verbetering.

Het lage vertrouwen in de president heeft zowel te maken met zijn karakter, als met zijn beleid. 

Het lage vertrouwen in de nieuwe Amerikaanse president heeft zowel te maken met zijn karakter, als met zijn beleid. De burgers in de onderzochte landen hebben het vooral moeilijk met zijn plan een muur te bouwen langs de grens met Mexico: meer dan driekwart van de ondervraagden is gekant tegen dat plan. Niet verwonderlijk is dat percentage nog hoger in Mexico zelf, waar 94 procent van de respondenten het plan afkeurt.

Trumps terugtrekking uit het Klimaatakkoord van Parijs kan op gelijkaardige scores rekenen, net als zijn beruchte inreisverbod. Zijn intentie om het nucleaire verdrag met Iran op te zeggen scoort iets minder uitgesproken, maar ook daar is de afkeuring groot.

Tot slot keuren de respondenten ook zijn karakter sterk af. De meerderheid vindt de nieuwe Amerikaanse president arrogant, intolerant en zelfs gevaarlijk. Bij de positieve karakteristieken worden vooral een sterk leiderschap geapprecieerd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.