VN-Syriëcommissie: 'Syrië is geen veilige plaats voor vluchtelingen om terug te keren'

Turkije deporteert honderden Syrische asielzoekers zegt Human Rights Watch

© European Union 2016 - European Parliament (CC BY-NC-ND 2.0)

De Europese Unie geeft miljarden euro’s aan financiële steun voor die opvang, zolang Ankara ervoor zorgt dat de asielzoekers niet doorreizen naar de EU.

Turkse autoriteiten hebben dit jaar al honderden Syrische asielzoekers gearresteerd en met geweld de Syrische grens overgezet. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

Volgens een rapport van Human Rights Watch (HRW) hebben Turkse veiligheidsdiensten tussen februari en juli honderden mannen en jongens van Syrische afkomst willekeurig gearresteerd en gedeporteerd naar Syrië. Ze zouden onder meer gedwongen worden om “vrijwillige terugkeerformulieren” te ondertekenen, waarna ze met geweld de grens over gezet worden.

Opvang onder druk

Volgens de Verenigde Naties vangt Turkije meer dan 3,7 miljoen Syriërs op - de grootste vluchtelingenpopulatie ter wereld. Maar de opvang kwam het voorbije jaar onder druk te staan nu de Turkse lira is gezakt naar een historisch dieptepunt en de levensduurte voor de gewone Turk de hoogte inging. De Europese Unie geeft wel miljarden euro’s aan financiële steun voor die opvang, zolang Ankara ervoor zorgt dat de asielzoekers niet doorreizen naar de EU.

HRW verzamelde getuigenissen van 37 mannen die een ‘tijdelijk beschermingsstatuut’ genoten in Turkije. Toch werden ze opgepakt en gedwongen om de vrijwillige terugkeerformulieren te tekenen.

Een 26-jarige man uit Aleppo getuigt dat ze ‘iedereen zouden neerschieten die probeert terug over te steken’.

Volgens de getuigen gebeurde dat telkens samen met tientallen of zelfs honderden anderen. Daarna werden ze geboeid richting verschillende grensovergangen gevoerd, en werden ze verplicht over te steken naar Syrië. Een 26-jarige man uit Aleppo vertelt in het rapport dat een Turkse functionaris hem zei dat ze ‘iedereen zouden neerschieten die probeert terug over te steken’.

Non-refoulement

Vluchtelingen terugsturen naar onveilig gebied is verboden volgens het non-refoulementprincipe in het internationaal recht. In mei kondigde de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zijn opzet aan om een miljoen Syriërs te hervestigen in het noorden van Syrië, waar het regime van zijn Syrische collega Bashar al-Assad volgens hem geen invloed heeft.

Maar volgens HRW zijn veel Syriërs teruggestuurd naar gebieden die wel onder controle van de Syrische overheid vallen. De Syriëcommissie van de VN bevestigde vorige maand nog dat het land geen veilige plaats is voor vluchtelingen om terug te keren.

De mensenrechtenorganisatie vindt dat de EU moet erkennen dat Turkije niet voldoet aan de criteria voor een veilig derde land, en roept op om de migratiefinanciering op te schorten ‘tot de gedwongen deportaties stoppen’.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.