Vaccin voor dengue in zicht

Het Franse geneesmiddelenbedrijf Sanofi Pasteur heeft met succes een experimenteel vaccin getest tegen dengue of knokkelkoorts. Daarmee komt een broodnodig vaccin een stap dichterbij.

  • De tijgermug (Aedes aegypti) kan Dengue (knokkelkoorts) veroorzaken.

Knokkelkoorts komt vooral voor in Azië en Latijns-Amerika en is sterk in opmars: jaarlijks raken 50 miljoen mensen besmet. Dat is dertig keer meer dan een halve eeuw geleden. De ziekte lijkt in eerste instantie op griep, maar kan zich ontwikkelen tot een dodelijke hemorragische koorts.

In Latijns-Amerika alleen al kost de ziekte de economie gemiddeld 1,5 miljard euro per jaar. Reden genoeg voor medische firma’s om op zoek te gaan naar een vaccin, en dat lijkt nu te lukken. Een experimenteel vaccin van het Franse Sanofi slaagde in de eerste fase van grootschalige klinische tests .

Tienduizend kinderen

Het nieuwe vaccin werd getest bij meer dan tienduizend kinderen in in Indonesië, Maleisië, de Filipijnen, Thailand en Vietnam. Twee derde van de kinderen kreeg het vaccin toegediend, een derde kreeg een placebo. Bij de ingeënte kinderen daalde de kans op de ziekte met 56 procent.

“Deze verwezenlijking is het resultaat van meer dan twintig jaar onderzoek en samenwerking met wetenschappers, vrijwilligers, overheden en internationale organisaties”, zegt Olivier Charmeil, ceo van Sanofi Pasteur. “Onze doelstelling is van dengue de volgende vermijdbare ziekte te maken, en zo de WHO-doelstelling te steunen om de besmettingen met een kwart en overlijdens met de helft terug te dringen tegen 2020.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.