Veeteelt stoot meer methaan uit dan gedacht

Runderen en varkens stoten behoorlijk wat meer methaan uit dan gedacht. Het VN-klimaatpanel baseerde zich op achterhaalde cijfers, zeggen wetenschappers. Methaan is een krachtig broeikasgas.

angela n (CC BY 2.0)

 

De veeteelt stootte in 2011 11 procent meer methaan uit dan het VN-klimaatpanel had geschat. De studies waarop het klimaatpanel zich baseerde, gebruikten achterhaalde gegevens, stelden onderzoekers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw nu vast.

Vooral Azië, Latijns-Amerika en Afrika

De Amerikaanse onderzoekers maakten een update. Ze verzamelden de meest recente gegevens voor runderen en varkens per regio.

Op heel wat plaatsen in de wereld groeit de veestapel sterk. Ook worden grotere dieren gekweekt en consumeren die meer voedsel.

Vooral in Azië, Latijns-Amerika en Afrika is de methaanuitstoot door de veeteelt sterk gestegen. In Europa, de VS en Canada ging deze uitstoot achteruit.

Klimaatakkoord van Parijs

Die onderschatting is een bijkomend probleem voor het klimaatbeleid en de uitvoering van het Klimaatakkoord van Parijs. Methaan is een broeikasgas dat krachtiger is dan CO2. Het blijft minder lang in de atmosfeer maar houdt wel meer zonnestraling vast, waardoor het de aarde sterker kan doen opwarmen.

Sinds 2006 neemt de uitstoot van methaan snel toe. Het is goed voor 16 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen.

De methaanuitstoot bij runderen ontstaat vooral tijdens de spijsvertering. Het gas komt via boeren en winden vrij. Varkens zijn de grootste bron van methaanuitstoot uit mestopslag.

De studie verscheen in het vaktijdschrift Carbon Balance and Management.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.