Geweld laait op in Zuid-Soedan: vier vragen en antwoorden

Zaterdag “vierde” Zuid-Soedan vijf jaar onafhankelijkheid. Toch is er weinig reden om te vieren: de bevolking ging jaren gebukt onder een burgeroorlog en de afgelopen weken kookt Zuid-Soedan opnieuw over van geweld en angst. Honderden mensen verloren hun leven en 35.000 mensen zijn gevlucht.

  • UNMISS/Eric Kanalstein (CC BY-NC-ND 2.0) Op de vlucht voor geweld zoeken mensen onderdak om en rond de VN compound in Juba UNMISS/Eric Kanalstein (CC BY-NC-ND 2.0)
  • UNMISS/Eric Kanalstein (CC BY-NC-ND 2.0) Op de vlucht voor geweld zoeken mensen onderdak om en rond de VN compound in Juba UNMISS/Eric Kanalstein (CC BY-NC-ND 2.0)
  • UNMISS/Isaac Billy (CC BY-NC-ND 2.0) Vorige week maandag begon het geweld in en rond de hoofdstad Juba sterk te escaleren. UNMISS/Isaac Billy (CC BY-NC-ND 2.0)
  • UN Photo/Stuart Price (CC BY-NC-ND 2.0) De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zit vandaag samen om de situatie in het land te bespreken. UN Photo/Stuart Price (CC BY-NC-ND 2.0)
  • UNMISS (CC BY-NC-ND 2.0) Vluchtelingenkamp nabij Wau UNMISS (CC BY-NC-ND 2.0)

Waarom is de situatie in Zuid-Soedan de afgelopen week zo verslechterd?  

Vorige week maandag begon het geweld in en rond de hoofdstad Juba sterk te escaleren, en het werd alleen maar erger na een meningsverschil tussen rivaliserende soldaten aan een checkpoint op donderdagnacht. De troepen van president Salva Kiir en soldaten van de oppositie onder leiding van de vice-president Riek Machar richten al sinds eind vorige maand hun wapens weer op elkaar.

‘Wat we zien, is een totale ineenstorting van de orde en de controle in Juba’

De politieke leiders hebben hun troepen opgeroepen om het geweld te stoppen, maar zonder succes. ‘Wat we zien, is een totale ineenstorting van de orde en de controle in Juba’, verklaarde Kate Almquist Knopf, directeur van het Africa Center for Strategic Studies aan CNN.

Er zijn al honderden doden gevallen en duizenden levens zijn verwoest. Steeds meer mensen vrezen dat het aanhoudende geweld opnieuw zal uitmonden in een burgeroorlog. Op de onafhankelijksdag vielen zaterdag 150 doden.

UNMISS/Eric Kanalstein (CC BY-NC-ND 2.0)

Op de vlucht voor geweld zoeken mensen onderdak om en rond de VN compound in Juba

Waarom is er in Zuid-Soedan zoveel geweld?  

Zuid-Soedan werd onafhankelijk in 2011, maar de piepjonge staat verviel al snel in een conflict tussen twee etnische groepen, de Dinka en de Nuer. Al sinds december 2013 zijn de Dinka-troepen van president Salva Kiir en Nuer-soldaten van de huidige vice-president Riek Machar verwikkeld in een politieke burgeroorlog.

Hoewel in augustus 2015 een vredesverdrag de oorlog tot een einde moest brengen, lijden verschillende regio’s in Zuid-Soedan nog steeds onder terugkerend conflict en instabiliteit.

Daarbovenop heeft de overheid bijna geen geld meer omdat zijn inkomsten bijna exclusief uit de kelderende olie-industrie worden gehaald. De bevolking is wanhopig en in plaats van betaald te worden, krijgen soldaten vaak de toestemming om vrouwen te verkrachten.

UNMISS (CC BY-NC-ND 2.0)

Vluchtelingenkamp nabij Wau

Hoeveel mensen zijn er al gevlucht?   

De afgelopen maand zijn zeker 35.000 mensen het land ontvlucht. Door het aanhoudende geweld in Wau, een stad in het westen van Zuid-Soedan, zijn daar minstens 70.000 mensen hun huis verloren. De laatste maanden vielen er door het conflict tussen de troepen van Kirr en Machar honderden doden.

Tijdens de burgeroorlog werden minstens 50.000 mensen vermoord, 2 miljoen verloren hun huis en bijna 5 miljoen mensen leefden met voedseltekorten. Op de vlucht voor angst en geweld hebben ondertussen meer dan 830.000 Zuid-Soedanezen hun land verlaten.

UN Photo/Stuart Price (CC BY-NC-ND 2.0)

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zit vandaag samen om de situatie in het land te bespreken.

Wat doen de Verenigde Naties?

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zit vandaag samen om de situatie in het land te bespreken. De VN roept op tot een onmiddellijk wapenembargo en vraagt aanvalshelikopters om hun vredestroepen te versterken. Secretaris-Generaal Ban Ki-Moon eist ook dat de leiders en commandanten die de uitvoering van het vredesverdrag dwarsbomen, worden gesanctioneerd en de wapens worden neergelegd.  

Ook reddingswerkers zijn het doelwit van geweld.

Maar ook reddingswerkers zijn het doelwit van geweld. De afgelopen week werden er twee Chinese vredeshandhavers en een nationale stafmedewerker van de VN gedood. Twee basissen van de Missie van de Verenigde Naties in Zuid-Soedan (UNMISS), die de vluchtelingen opvangen, werden verwoest.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.