Nieuwe bevindingen Global Fishing Index

Visbestanden zijn er nog veel slechter aan toe dan gedacht

Ra Boe (CC BY-SA 2.5)

De helft van de vispopulaties wereldwijd is overbevist, en beslaan nu minder dan 40 procent van wat ze oorspronkelijk waren.

De wereldwijde overbevissing blijkt nog veel ernstiger dan tot nu toe werd gedacht: bijna 1 op de 10 vispopulaties staat op instorten. Dat blijkt uit de Global Fishing Index, de grootste onafhankelijke beoordeling van de visbestanden.

De helft (49 procent) van de vispopulaties wereldwijd is overbevist, en beslaan nu minder dan 40 procent van wat ze oorspronkelijk waren. Bijna 1 op de 10 vispopulaties is met 90 procent of meer afgenomen en staat op instorten. Dat zijn de nieuwe bevindingen van de Global Fishing Index (GFI), de eerste onafhankelijke beoordeling van 1400 vispopulaties over de hele wereld door meer dan 500 experten.

Gebrek aan informatie

Daar komt nog bij dat ruim de helft (52 procent) van de wereldwijde visvangst afkomstig is van populaties waar zelfs geen basisinformatie over bestaat. Het is dus onmogelijk vast te stellen in welke mate die populaties belast worden.

‘Geen enkel land, zelfs niet het beste, komt dus in de buurt om de oceaan te beschermen tegen overbevissing.’

‘Dat is te wijten aan een gebrek aan monitoring, verergerd door een gebrek aan transparantie onder regeringen en visserijbedrijven over hun activiteiten’, zegt hoofdauteur van de studie Kendra Thomas Travaille, onderzoekster bij de Australische stichting Minderoo Foundation.

Dat is des te zorgwekkender in landen waar visvangst essentieel is voor het levensonderhoud en voeding van de lokale bevolking. Visvangst is een essentiële bron van eiwitten voor wereldwijd meer dan drie miljard mensen, schat de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

Landen scoren slecht

De experten beoordeelden ook het beleid in 142 landen en gaven een score van A tot F. Van de 25 grootste visproducenten, waaronder China, Indonesië, Japan en Rusland, krijgen er maar liefst 20 een D of een E. Vietnam en Maleisië, die tot de tien grootste visproducenten ter wereld behoren, krijgen de laagste score: een F.

Zelfs de best presterende landen krijgen niet hoger dan een C. ‘Geen enkel land, zelfs niet het beste, komt dus in de buurt om de oceaan te beschermen tegen overbevissing’, zegt Andrew Forrest, voorzitter van de Minderoo Foundation. ‘Daardoor worden niet alleen de ecosystemen van de oceaan bedreigd, maar ook het levensonderhoud en de voedselzekerheid van miljoenen mensen.’

‘Mijn boodschap aan alle 142 landen, zowel ontwikkeld als ontwikkelend, is duidelijk: het is tijd om verantwoordelijkheid te nemen voor de gezondheid van uw visindustrieën, de omvang van uw vissersvloten en de mate van toegang die wordt geboden aan buitenlandse vloten om in uw wateren te vissen. Elk land in deze index heeft een strenger beheer, betere wetten en beleid, betere handhaving, betere gegevensverzameling en meer op wetenschap gebaseerde beslissingen nodig.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.