Voedingswaarde rijst daalt bij hogere CO2-concentraties
Meer CO2 in de atmosfeer leidt tot een lagere voedingswaarde van rijst, blijkt uit internationaal onderzoek. Vooral de hoeveelheid ijzer, zink, proteïnen en vitamine B1, B2, B5 en B9 nam af bij rijst die groeide bij CO2-concentraties die verwacht worden in de tweede helft van deze eeuw.
‘Rijst is voor veel mensen in ontwikkelingslanden en voor armere gemeenschappen daarbuiten niet alleen een belangrijke bron van calorieën, maar ook van proteïnen en vitaminen’, zegt Kazuhiki Kobayashi, expert op het gebied van luchtvervuiling en landbouw aan de Universiteit van Tokio en medeauteur van de studie.
De onderzoekers testten achttien rijstsoorten. Niet alle soorten reageerden op dezelfde manier. Uit toekomstig onderzoek moet blijken welke varianten de meeste voedingswaarde behouden bij hogere CO2-concentraties.
Kasteelt
Voor het onderzoek werd rijst in openlucht verbouwd op proefvelden in China en Japan. Via grote pijpen werd het CO2-gehalte beïnvloed. Een netwerk van sensoren en monitors mat de windrichting- en snelheid om te bepalen aan hoeveel CO2 de planten werden blootgesteld.
‘Deze techniek heb ik voor het eerst gebruikt in 1998, omdat we wisten dat planten in een kas anders groeien dan planten in het open veld’, zegt Kobayashi. ‘Met deze techniek kunnen we de gevolgen van hogere CO2-concentraties meten bij planten in omstandigheden waaronder boeren ze over tientallen jaren zullen verbouwen.’
Zo’n 600 miljoen mensen in Bangladesh, Cambodja, Indonesië, Laos, Myanmar, Vietnam en Madagascar halen minstens de helft van hun dagelijkse energie en/of proteïnebehoefte direct uit rijst.
Maak MO* mee mogelijk.
Word proMO* net als 2790 andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.
Meer verhalen
-
Reportage
-
Nieuws
-
Nieuws
-
Nieuws
-
Nieuws
-
#WijZijnHier