Gezondheidszorg in Venezuela is als gevolg van de crisis alarmerend snel achteruitgegaan

‘Volgend jaar 2,5 miljoen malariagevallen in Venezuela’

CC0

 

Overal ter wereld gaat het aantal malariagevallen gestaag achteruit, maar in Venezuela gaat het de andere kant op, als gevolg van de aanhoudende politieke en economische crisis daar. Een consortium van vijf gezondheidsorganisaties dat in Venezuela de malariadatabase heropbouwt, schat dat er tegen 2020 2,5 miljoen malariagevallen zullen zijn in het land.

Dat meldt arts Leopoldo Villegas, adviseur van Global Development One, een van de vijf organisaties, aan Outbreak News Today, gespecialiseerd in nieuws over besmettelijke ziekten.

Officiële cijfers veel lager

Officiële cijfers, zowel van de Venezolaanse regering als van de Wereldgezondheidsorganisatie, zien weliswaar een stijging maar blijven in hun prognose voor volgend jaar onder 1 miljoen malariagevallen.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws

Overal ter wereld gaat het aantal malariagevallen gestaag achteruit, maar in Venezuela gaat het de andere kant op

Het consortium had eerder dit jaar, in februari, ook al gewezen op een groot verschil in het aantal werkelijk vastgestelde malariagevallen. Het kwam toen voor 2018 uit op 1,3 miljoen gevallen, de regering hield het op minder dan een half miljoen.

In de cijfers van het consortium zitten nieuwe gevallen, terugvallen, zelfmedicatie en onderrapportage.

Artsen gevlucht

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is de gezondheidszorg in Venezuela als gevolg van de crisis alarmerend snel achteruitgegaan. Het aantal gevallen van difterie, mazelen, malaria, hiv en tuberculose neemt snel toe.

Al vier miljoen Venezolanen hebben hun land verlaten, meldden het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) vorige maand. Onder de vluchtelingen zijn er ook veel artsen.

Vooral de jongste maanden gaat het hard. Sinds november 2018 is het aantal vluchtelingen en migranten uit Venezuela met een miljoen toegenomen.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.