Water Protectors van Standing Rock aan de verliezende hand

De bouw van de omstreden Dakota Access Pipeline zal doorgaan. Dat besliste een federale rechter na een zoveelste poging van actievoerders om het project alsnog tegen te houden. 

Joe Brusky (CC BY-NC 2.0)

 

De Cheyenne River tribe, een indianenstam die deel uitmaakt van de grote Sioux Natie, stapte naar de rechter om de bouwwerken stop te zetten. Dat deed ze op religieuze gronden. De indianen geloven dat het Oahe meer heilig water bevat. De pijpleiding die het water zal doorkruisen staat volgens hen in relatie met de zwarte slang die onheil zal brengen.

De verdediging zegt veel respect te hebben voor de religie en tradities van Cheyenne River maar ziet het stopzetten van de werken niet als noodzakelijk voor de bescherming van de uitoefening ervan.

De Dakota Access Pipeline (DAPL) is een omstreden pijpleiding die olie van Noord-Dakota tot Illinois moet transporteren. De leiding loopt langs Standing Rock, een indianenreservaat in Dakota waar onder andere de Sioux gehuisvest zijn.

De aanleg brengt het drinkwater van de inheemse Amerikanen in gevaar en lokte stevig protest uit van zowel stammen als milieuactivisten. De zogenoemde ‘water protectors’ voeren al maanden actie. De beweging kon eind vorig jaar een eerste overwinning in de wacht slepen, toen de Obama-administratie de boorwerken een halt toeriep.

De vreugde was echter van korte duur, de nieuwe Amerikaanse president Trump tekende al in zijn eerste week, op 24 januari,  een besluit waarin hij de bouw van de Keystone XL Pipeline een zaak van nationaal belang noemt. DAPL maakt deel uit van dit grotere project waardoor petroleum van Canada naar de Verenigde Staten zal vloeien. Trump investeerde zelf nog als zakenman in Energy Transfer Partners, het bedrijf achter de pijpleiding.

Het nieuwe memorandum geeft toestemming de werken door te zetten en met de pijpleiding de Missouri rivier te doorkruisen. De Sioux vrezen dat deze nieuwe werkzaamheden hun drinkwater zullen vervuilen en daardoor het leven erg moeilijk gaan maken.

De manifestanten staken hun protest echter niet. Al maanden overnachten ze in de buurt van de constructiesite in kampen. Regelmatig zetten ze nieuwe kampen op waarbij confrontaties met de ordediensten niet uitblijven. Sinds Trumps’ ondertekening werden 76 mensen opgepakt.

Veteranen

Op de site kreeg men de laatste weken opvallende steun van veteranen van het Amerikaanse leger. Zij werven fondsen voor de activisten en helpen door menselijke schilden te vormen tussen betogers en de politie. Op die manier worden ze beschermd tegen gewelddadige politie interventies met waterkanon en traangas.  

Joe Brusky (CC BY-NC 2.0)

 

Wie via sociale media het verzet wil volgen, kan zoeken op de hashtags #NoDAPL#StandWithStandingRock en #waterprotectors.

Wereldwijd is het protest tegen de DAPL ondertussen uitgegroeid tot een symbool in de strijd tegen de klimaatopwarming. Met een nieuwe Amerikaanse president die niet gelooft in de opwarming is het voor milieuactivisten meer dan ooit opportuun zich te verenigen in het verzet. 

Maar al blijft de verontwaardiging en het protest groeien, het ziet er niet naar uit dat de manifestanten nog kans maken op een overwinning. Nu de rechtbank ook dit laatste verzoek afwijst zijn er weinig uitwegen. De boorwerken voor de tunnel onder de Missouririvier zouden reeds begonnen zijn. Of het protest daarmee tot een einde komt, lijkt onwaarschijnlijk.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.